Rusija

Krim: Nećemo ostati bez odgovora ako nas Kijev napadne

Krimljani su napravili svoj istorijski izbor i zauvek raskinuli sa ukrajinskom državom koja je nastala posle državnog udara, rekao je šef krimskog parlamenta
Krim: Nećemo ostati bez odgovora ako nas Kijev napadneGetty © Sean Gallup / Staff

Ako kijevske vlasti pokušaju da napadnu Krim, dobiće uzvratni udarac, izjavio je šef krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov za "RIA Novosti".

Kako je "Njujork tams" objavio ove nedelje, administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena je, takoreći, prihvatila da su Kijevu možda potrebne dodatne snage za napad na Krim, a Vladimir Zelenski je tokom onlajn govora na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu rekao da će, ako Zapad obezbedi Ukrajini teško naoružanje, pokušati da zauzme ostrvo.

"Ništa iznenađujuće. Na kraju krajeva, logika pirata i kanibala podjednako je inherentna i Kijevu i Vašingtonu. Ali onda nemojte da se žalite kada uzvratimo istom merom", rekao je Konstantinov.

On je napomenuo da su Krimljani napravili svoj istorijski izbor, zauvek raskinuvši sa ukrajinskom državom koja je nastala posle državnog udara.

Dan ranije je i ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov upozorio da Oružane snage Rusije neće biti bez odgovora na napade na teritoriju zemlje, uključujući i Krim.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov primetio je da nove isporuke zapadnog naoružanja Ukrajini ne slute na dobro, po bezbednost u Evropi i sveta, i dodao da bi mogle da znače pooštravanje sukoba.

"SAD i njihovi NATO saveznici u pozadini specijalne operacije u Ukrajini podržavaju Kijev tako što mu šalju oružje vredno desetine milijardi dolara, iako je Moskva više puta upozoravala da snabdevanje zapadnim oružjem samo produžava sukob, a transport oružja postaje legitimna meta ruske vojske", potsetio je Peskov.

Na snazi visok nivo terorističke pretnje na Krimu

Visok nivo terorističke pretnje u pojedinim regionima Krima produžen je do 5. februara, izjavio je šef republike Sergej Aksjonov.

"Da bi se obezbedila bezbednost i zaštita od terorističkih napada Republike Krim i njenih građana, od 21. januara u 20:00 časova do 5. februara 2023. godine u 20:00 časova, na snaći će biti visok - žuti - nivo terorističke pretnje", napisao je Aksjonov na svom Telegram kanalu.

Aksjonov je dodao da snage bezbednosti preduzimaju sve neophodne mere kako bi građanima Krima obezbede sigurnost.

image
VV inauguration
banner