Rusija

Ruski brod "Admiral Gorškov" sa hipersoničnim naoružanjem završio vežbe u Atlantiku

Očekuje se da će ruska fregata učestvovati u vojnim vežbama sa Kinom i Južnoafričkom Republikom krajem februara
Ruski brod "Admiral Gorškov" sa hipersoničnim naoružanjem završio vežbe u Atlantiku© Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Ruski ratni brod "Admiral Gorškov" sa hipersoničnim raketama završio je vojne vežbe u Atlantiku, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Fregata "Admiral Gorškov", naoružana hipersoničnim raketama "cirkon", uvežbavala je "udar na neprijateljski cilj na površini", rekao je komandant broda Igor Kromal u video snimku koje je objavilo Ministarstvo odbrane Rusije.

Vežba je potvrdila "konstruktorske karakteristike" raketnog sistema, dodao je Kromal, napominjući da raketa može da leti pet puta brže od zvuka i da pogodi metu na udaljenosti većoj od 900 kilometara.

Fregata "Admiral Gorškov" krenula je na daleki put iz nepoznate luke u Rusiji, a očekuje se da će od 17. do 27. februara učestvovati u zajedničkim vojnim vežbama sa Južnom Afrikom i Kinom.

Zajedničku vojnu vežbu za sada su potvrdile Moskva i Pretorija, dok Peking još nije zvanično potvrdio učešće.

U ponedeljak, 23. januara, ministri spoljnih poslova Rusije i Južnoafričke Republike Sergej Lavrov i Naledi Pandor sastali su se u Pretoriji i odbacili kritike u vezi sa održavanjem vojnih vežbi.

"Nijedna zemlja ne bi trebalo da ima obavezu da koordinira zajedničke vojne vežbe sa bilo kojim trećim partnerom. To su prirodni odnosi između zemalja", rekao je tada Pandor.

Prethodna zajednička vojna vežba mornarica Rusije, Južne Afrike i Kine održana je 2019. godine.

image
VV inauguration
banner