Rusija

Medvedev poručio SAD: Ako želite poraz Rusije, branićemo se i nuklearnim oružjem

Ako Rusija okonča Specijalnu vojnu operaciju bez pobede, ona neće više postojati, biće raskomadana, rekao je zamenik šefa ruskog Saveta bezbednosti
Medvedev poručio SAD: Ako želite poraz Rusije, branićemo se i nuklearnim oružjemNone © Tanjug/Ekaterina Shtukina, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Zamenik šefa ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev rekao je da je svet na ivici globalnog sukoba ukoliko Vašington želi poraz Moskve, jer će se Rusija braniti svim sredstvima, uključujući nuklearno oružje.

"Američki establišment je do sada razmišljao otprilike ovako: mi ćemo vas svuda i u svemu razmaziti, isporučićemo gigantske količine oružja kijevskom režimu, radićemo na tome da pobedimo Rusiju, ograničićemo vas i uništiti, ali strateška bezbednost je posebno pitanje. To nije povezano sa opštim kontekstom odnosa između SAD i Rusije", napisao je Medvedev na Telegramu.

On je rekao da su greška Amerikanaca upravo njihovi zaključci da strateška bezbednost i paralelni pokušaj uništenja Ruske Federacije nisu međusobno povezani.

"Ovo je greška koju je stvorio njihov osećaj superiornosti i nekažnjivosti. Uostalom, svim razumnim silama je očigledno da ako SAD žele poraz Rusije, onda smo na ivici svetskog sukoba", poručio je bivši ruski predsednik.

Medvedev je dodao da ako SAD žele da pobede Rusiju, onda ta zemlja ima pravo da se brani bilo kojim oružjem, uključujući i nuklearno.

"Kako je ispravno rekao Vladimir Putin: 'Nemoguće je pobediti Rusiju na bojnom polju'. Sa tim je povezana suspenzija (za sada) START-3. Pustite elite u SAD da razmisle o tome šta su postigle. Posmatraćemo i reakciju drugih nuklearnih sila, članica NATO-a, Francuske i Britanije. Njihove strateške nuklearne snage obično nisu bile uključene u bilans nuklearnih bojevih glava i nosača prilikom pripremanja sporazuma između SAD i SSSR-a (Rusije), ali je krajnje vreme da to učine", naveo je on.

Rusija će biti raskomadana ako okonča Specijalnu operaciju bez pobede

Medvedev se osvrnuo i na reči američkog predsednika Džozefa Bajdena, koji je u Varšavi rekao da ako Rusija prekine svoju "invaziju", rat će se završiti odmah, dok ako Ukrajinci prestanu da se brane, to će biti kraj Ukrajine", rekavši da je ovo "prefinjena laž".

"Istina je potpuno drugačija. Ako Rusija okonča Specijalnu vojnu operaciju bez pobede, Rusije neće biti, ona će biti raskomadana. Ako SAD prestanu da isporučuju oružje kijevskom režimu, tada će se rat završiti", zaključio je on.

image