Svet

Bajden u Varšavi: Zapad zbija redove, znaju da ruska ofanziva još nije ni počela

Američki predsednik je u svom govoru direktno pominjao Vladimira Putina imenom i prezimenom čak 10 puta, a Putin njega nije nijednom, kaže Aleksandar Pavić
Bajden u Varšavi: Zapad zbija redove, znaju da ruska ofanziva još nije ni počela© Tanjug/AP Photo/Michal Dyjuk

Posle "iznenadne" posete Kijevu, predsednik SAD Džozef Bajden otputovao je u Varšavu gde se sastao sa poljskim kolegom Andžejom Dudom, nakon čega je održao govor ispred predsedničke palate u prestonici Poljske.

Bajden je poručio da je trenutna situacija u Ukrajini "test za ceo svet i demokratiju", te da je reč o "testu svih vremena". 

Obratio se narodu Rusije, rekavši da Sjedinjene Države i evropski narodi "ne žele da kontrolišu ili unište Rusiju", kao i da "Zapad nije planirao da napadne Rusiju, kao što je to Putin rekao danas".

"Ovaj rat nikada nije bio neophodan. To je tragedija. Predsednik Putin je izabrao ovaj rat", rekao je Bajden i ponovio da Ukrajina mora da se brani, a da je ruski predsednik taj koji može da okonča sukob "jednom rečju".

Zapad bi da satanizuje Putina

"Najviše mi je zapalo za oko to da je Bajden, u svom govoru, direktno pominjao Putina. Mislim da ga je pomenuo čak 10 puta, imenom i prezimenom, dok Putin njega nijednom nije pomenuo imenom i prezimenom", kaže za RT Balkan politikolog Aleksandar Pavić.

Dodaje da američki predsednik i ceo Zapad nastavljaju sa "personalizacijom Putina", te da rade isto što su radili Sadamu Huseinu i Slobodanu Miloševiću, odnosno "svima koje su želeli da zbace i satanizuju".

Istovremeno, navodi, nema govora ni o kakvom popuštanju.

"Ne ostavlja se nikakav prostor za kompromis. Obećavaju novu pomoć i poručuju da Ukrajina mora da pobedi. Čašćavaju sebe komplimentom da su oni demokratije koje jačaju, a da autokratije slabe", kaže Pavić.

"Pomislio bi čovek da žive u nekoj paralelnoj stvarnosti, i verovatno i žive", navodi sagovornik portala RT Balkan.

Svi dobro znaju da ruska ofanziva još nije ni počela

Ističe da Zapad i SAD to moraju da rade, pošto nastaju pukotine, pa čak i zapadni mejnstrim mediji priznaju da municije i oružja neće biti dovoljno, kao i da ono neće stići  na vreme.

"Oni dobro znaju da prava ruska ofanziva još nije ni počela u punom obimu", kaže politikolog.

Napominje da je Bajden, na prvom mestu, otišao u Ukrajinu, pa i u Poljsku, da bi saveznike održao na okupu, da im poruči da ne posustaju i da zbiju redove.

"I naravno, da im proda priču da je sve u najboljem redu. Jednostavno, to tako mora. Druga opcija bi bila da priznaju poraz ili da neće biti baš onako kako su oni zamislili, a to bi za SAD, njihov i Bajdenov ugled bila katastrofa", zaključuje Pavić.

image