Rusija

Dve žrtve ukrajinskog terorističkog napada na ruskoj teritoriji

U naseljima Klimovskog rejona Brjanske oblasti Rusije pronađena je velika količina eksplozivnih naprava raznih vrsta, u toku je pretres okoline i uklanjanje mina, saopštila je Federalna služba bezbednosti Ruske Federacije
Dve žrtve ukrajinskog terorističkog napada na ruskoj teritoriji© Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda

Situacija u naseljima Klimovskog rejona Brjanske oblasti Rusije, u kojima je grupa ukrajinskih diverzanata izvela teroristički napad, pod kontrolom je organa bezbednosti.

Predsednik Rusije Vladimir Putin okarakterisao je akciju kao teroristički napad.

Pronađena je velika količina eksplozivnih naprava raznih vrsta, u toku je pretres okoline i uklanjanje mina, saopštila je Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije.

Grupa ukrajinskih diverzanata prethodno je upala na rusku teritoriju, tačnije Klimovski okrug Brjanske oblasti, prenele su "RIA novosti".

Diverzanti su pucali na automobil, usmrtili dve sobe odraslu osobu i ranili desetogodišnje dete koje je prevezeno u bolnicu i nije u životnoj opasnosti, saopštio je guverner regiona Aleksandar Bogomaz.

Procenjuje se da su ukrajinski diverzanti za taoce uzeli najmanje šest osoba, od kojih dvoje dece.

"Diverzantska grupa danas je prodrla iz Ukrajine na teritoriju Klimovskog okruga u selu Ljubečane", napisao je Bogomaz na Telegramu.

Prema prvim podacima, oko 40 ukrajinskih diverzanata držalo je nekolicinu žitelja u Brjanskoj oblasti kao taoce u prodavnici.

"Federalna služba bezbednosti Rusije i Ministarstvo odbrane Ruske Federacije preduzimaju mere za neutralisanje naoružanih ukrajinskih nacionalista koji su narušili rusku državnu granicu", saopštio je FSB.

Prethodno su Oružane snage Rusije oborile ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad Suraškog okruga Brjanske oblasti. 

Ruski predsednik Vladimir Putin neće ići u Stavropoljsku Pokrajinu povodom situacije u Brjanskoj oblasti.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Putinov sastanak sa stalnim članovima Saveta bezbednosti zakazan za 3. mart.

"Danas nije planirano održavanje sednice Saveta bezbednosti RF, za sutra je planiran sastanak sa stalnim članovima Saveta". 

image