Rusija

Antonov: Zahvalni smo američkim sankcijama jer su podstakle rusku privredu

Ruska ekonomija, uprkos svim nedaćama, samouvereno stoji na nogama i uspešno se prilagođava realnosti, poručio je ruski ambasador u SAD
Antonov: Zahvalni smo američkim sankcijama jer su podstakle rusku privreduwww.globallookpress.com © CHROMORANGE / Bilderbox

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov rekao je da su američke sankcije stimulisale rusku privredu, jer su podstakle supstituciju uvoza, pre svega u oblasti novih tehnologija.

"Podstrekačima sankcija možemo samo da zahvalimo na veštački stvorenoj prilici da se zaista upustimo u naprednu supstituciju uvoza. Pre svega, u oblasti novih tehnologija, od kojih nas zlobnici bezuspešno pokušavaju da isključe", rekao je Antonov u intervjuu za "Komersant".

Prema njegovim rečima, ograničenja za ruski biznis su postala "kao okrepljujući jutarnji tuš".

"Oni su pomogli, ne samo nama, već i drugima, da shvatimo pogubne rizike prekomerne zavisnosti lanaca snabdevanja od stranih partnera", dodao je Antonov.

Ambasador je istakao da ruska privreda, uprkos svim nedaćama, samouvereno stoji na nogama i uspešno se prilagođava realnosti.

"Uprkos sumornim prognozama, ruska privreda je izdržala neviđen i svestrani nalet. Nikada nije došlo do kolapsa tržišta", naveo je ruski diplomata i objasnio da je prema poslednjim procenama pad ruskog BDP-a 2022. godine ograničen na 2,1 odsto, što uopšte ne predstavlja kolaps.

On je skrenuo pažnju na statistiku Međunarodnog monetarnog fonda, koja predviđa rast nacionalne ekonomije Rusije u ovoj godini.

"Neka je cifra mala - 0,3 odsto, ali to je više nego čak i u progresivnim zapadnim jurisdikcijama. A ako je verovati nekim stručnjacima koji i dalje ukazuju na veliku verovatnoću recesije u američkoj ekonomiji, to je više nego u SAD", dodao je Antonov.

Prema rečima diplomate, Rusija otvara nove perspektive u razvoju infrastrukture, domaćeg turizma i prerađivačke industrije.

"Ozbiljna pažnja se posvećuje izgradnji novih logističkih koridora i modernizaciji luka", rekao je diplomata i objasnio da bi se time značajno proširile ekonomske veze sa državama koje su zaista zainteresovane za uzajamno korisnu saradnju.

Zadatak obezbeđivanja pogodnih uslova za rad u Rusiji, zaključio je Antonov, ostaje aktuelan stranim preduzećima koja su odlučila, uprkos političkoj situaciji i klevetama zapadnih prestonica i stručnjaka da održe prisustvo na ruskom tržištu.

image