Rusija

Rogov: Kijev širi lažne vesti o manjku oružja, kako bi iznenadio ruske borce, ali mi smo spremni

Ukrajina je, uz pomoć Zapada, pokrenula informaciono-psihološku specijalnu operaciju, primetio je član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti
Rogov: Kijev širi lažne vesti o manjku oružja, kako bi iznenadio ruske borce, ali mi smo spremni© Мультимедиа.минобороны.рф

Kijevski režim pokrenuo je informativno-psihološku specijalnu operaciju kako bi smanjio budnost ruske vojske i društva, rekao je član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov, prenose "RIA Novosti".

"Odnedavno, kao po komandi, niz zapadnih medija i ukrajinskih informativnih deponija šire lažne priče o nedostatku granata i rezervi, iako u stvarnosti neprijatelj ozbiljno jača", rekao je Rogov.

Grad Zaporožje je prepun ukrajinske vojske, lokalno stanovništvo je uzeto za taoce, rekao je Rogov.

"Danas grad Zaporožje bukvalno vrvi od ukrajinskih vojnika i stranih plaćenika. Režim Zelenskog je pretvorio Zaporožje u jedan od najmilitarizovanijih gradova na teritoriji koju su okupirali. Nekoliko desetina civilnih infrastrukturnih objekata koriste se kao vojna postrojenja", rekao je Rogov.

Prema njegovim rečima, istovremeno se ukrajinske trupe pripremaju za ofanzivu u pravcu Zaporožja, istražuju liniju odbrane i neprestano izviđaju teren.

"Naša vojska je svesna neprijateljskih planova. Pokušaj napada ukrajinskih trupa mogao bi da bude fatalan za celu njihovu grupu", rekao je Rogov i dodao da američka administracija gura kijevske vlasti u napad, pošto Džozef Bajden uoči predsedničkih izbora treba da proda javnosti priču o pobedi u Ukrajini.

Rogov je ranije javio da ukrajinska vojska planira da preseče put do Krima i da sprema veliku ofanzivu na zaporoškoj liniji fronta.

"Ukrajinska vojska u proleće planira napad na oslobođene teritorije Zaporožja kako bi izašla na Azovsko more. Njihov glavni zadatak je da preseku naše trupe i put do Krima", pojasnio je.

Ruska vojska napreduje na frontu

Oružane snage Rusije sprečile su dva pokušaja ukrajinskih snaga da obave operaciju izviđanja i prebace rezerve u područje Kupjanska, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

"Na Kupjanskom pravcu udari taktičke avijacije, artiljerijska vatra i sistemi teških bacača plamena grupe trupa 'Zapad' pogodili su jedinice Oružanih snaga Ukrajine u nekoliko naselja Harkovske oblasti i u Novoselovsku u Luganskoj Narodnoj Republici (LNR)", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Stradalo je do 50 ukrajinskih vojnika, uništena su dva borbena oklopna vozila i dva vozila.

Na Donjeckoj liniji fronta u borbama u kojima učestvuje jedinica ruske vojske "Jug" ubijeno je više od 80 ukrajinskih vojnika, uništena su tri borbena oklopna vozila, četiri pikapa, tri borbena vozila MLRS "grad", kao i jedan američki radar.

Borbeni avioni oborili su helikopter Mi-8 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u blizini grada Kupjansk u Harkovskoj oblasti.

image