Rusija

Veganski fanatik pred sudom zbog izgladnjivanja deteta do smrti

Ljutij se sumnjiči da je dete podvrgavao "specijalnoj ishrani", uskraćujući mu mleko ili formulu. Takođe je, navodno, primorao bebu da izdrži nekoliko 24-časovnih perioda bez hrane, kako bi "povećao njegovu odlučnost"
Veganski fanatik pred sudom zbog izgladnjivanja deteta do smrtiwww.globallookpress.com © George Panagakis

Ruski samozvani trener ličnog razvoja i promoter veganskog načina života uhapšen je zbog smrti svog jednomesečnog sina, koji je umro usled pothranjenosti i nepružanja medicinske pomoći.

Novorođenče je proglašeno mrtvim 8. marta kada su ga roditelji odvezli u bolnicu. 

Ljutij je fitnes trener koji na svojoj Instagram stranici daje savete za 64.000 pratilaca i nudi klijentima odmor od 500 dolara, tokom kojeg im objašnjava kako da "ostanu u formi i dožive 150 godina".

Tehnika navodno uključuje uzdržavanje od životinjskih proizvoda i kuvane hrane, ali i "direktnu apsorpciju sunčeve energije" kao dodatak za uzimanje voća i povrća. 

On je tvrdio da je taj pristup razvio nakon što je doživeo duhovno buđenje tokom putovanja u Indiju, kao i da je, zahvaljujući toj metodi, prestao da konzumira cigarete, alkohol i drogu. 

Ljutij se sumnjiči da je dete podvrgavao "specijalnoj ishrani", uskraćujući mu mleko ili formulu. Takođe je, navodno, primorao bebu da izdrži nekoliko 24-časovnih perioda bez hrane, kako bi "povećao njegovu odlučnost".

Ne samo da Ljutij i njegova supruga Oksana Mironova "nisu imali poverenja u zdravstveni sistem", već je Ljutij pomagao pri porođaju, iako nema nikakvih ovlašćenja i stručnosti za to.

Dete nije prošlo rutinske lekarske preglede za bebe u Rusiji, a par je navodno odbio da pozove lekara kada je dečakovo zdravlje počelo da se pogoršava nekoliko dana pre smrti.

Ukoliko bude proglašen krivim, Ljutiju preti kazna do sedam godina zatvora. Mironova je optužena za izazivanje smrti iz nehata, za šta je zaprećena kazna do dve godine zatvora.

image