Rusija

Zvanično reagovanje Zaharove na odluku SB UN: Razočarani smo, ali nećemo odustati

Zbog nespremnosti Zapada da bilo koga uključi u istragu, pod izgovorom zaštite nacionalne bezbednosti, propuštena je šansa da se pošalje jasan signal o nedopustivosti ovakvih napada u budućnosti, poručila je portparolka ruskog MSP
Zvanično reagovanje Zaharove na odluku SB UN: Razočarani smo, ali nećemo odustatiwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Rusija je razočarana rezultatima glasanja u Savetu bezbednosti UN o istrazi terorističkih napada na Severni tok i tražiće da se počinioci identifikuju i privedu pravdi, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"U zapadnim prestonicama se jednostavno plaše nepristrasnog utvrđivanja istine. Razočarani smo rezultatima glasanja. Naš projekat, koji je uvažio zabrinutost svih partnera, imao je za cilj da se sprovede objektivna i sveobuhvatna istraga, kako bi se pravdi priveli odgovorni za neviđenu sabotažu civilne infrastrukture sa teškim ekološkim i ekonomskim posledicama", navodi se na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ona je naglasila da je zbog nespremnosti Zapada da bilo koga uključi u istragu, pod izgovorom zaštite nacionalne bezbednosti, propuštena šansa da se pošalje "jasan signal o nedopustivosti ovakvih napada u budućnosti, zbog čega je svetska energetska infrastruktura sada ugrožena".

Ruska zvaničnica je navela da je primetila poziv danskih vlasti operateru Severnog toka, "Nord strim 2 AG", da učestvuje u izvlačenju predmeta koji je pronađen u blizini gasovoda. Prema njenim rečima, Kopenhagen možda ne bi preduzeo takav korak da nije bilo aktivnog delovanja ruske diplomatije na privlačenju pažnje međunarodne zajednice na to pitanje.

"Stanje stvari, kada se čak i minimalna transparentnost postiže samo skretanjem povećane pažnje Saveta bezbednosti na relevantne aktivnosti na nacionalnom nivou, potvrđuje da ne postoji alternativa nezavisnoj međunarodnoj istrazi o okolnostima sabotaže. Rusija će nastaviti da traži da se preduzmu sve neophodne mere da se počinioci identifikuju i privedu pravdi", zaključila je Zaharova.

image