Rusija

Rusko MO: Jurišni odredi oslobodili još tri naselja u Bahmutu

Jurišnim odredima su podršku pružale vazdušno-desantne snage koje su obuzdavale neprijateljska dejstva na bokovima, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane
Rusko MO: Jurišni odredi oslobodili još tri naselja u Bahmutu© Tanjug/ AP Photo/Libkos, File

Jurišni odredi oslobodili su još tri četvrti u zapadnom delu Bahmuta (Artjomovsk), izvestilo je rusko Ministarstvo odbrane u zvaničnom saopštenju o stanju na frontu za današnji dan.

"Na frontu u DNR, jurišni odredi su tokom proteklog dana oslobodili još tri naselja u zapadnom delu grada Bahmuta", navodi se u saopštenju.

Kako je napomenuto, jurišnim odredima su podršku pružale vazdušno-desantne snage koje su obuzdavale neprijateljska dejstva na bokovima.

Osim toga, ratna avijacija, raketne trupe i artiljerija Južne grupe snaga nanele su udare ukrajinskoj vojsci u Bogdanovki i Nikolajevki, naseljima u blizini Bahmuta koji se nalaze dublje na teritoriji DNR i koji su pod ukrajinskom kontrolom.

Dan ranije, zamenica ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar priznala je da ruska vojska nastavlja da napada i napreduje u Bahmutu, gradu koji se nalazi severno od Gorlovke i oko kojeg se poslednjih meseci vode žestoke borbe. Bahmut je važno transportno čvorište za snabdevanje ukrajinske vojske u Donbasu.

Prema rečima osnivača privatne vojne kompanije "Vagner", čiji se vojnici bore za grad, ruske snage kontrolišu više od 80 odsto teritorije Bahmuta. Sada je, prema njegovim rečima, grad u operativnom okruženju, ali je još rano govoriti o potpunom opkoljavanju grada.

Jedan od malobrojnih civila koji su ostali da žive u Bahmutu, Jevgenij, koji je sada evakuisan u LNR, ispričao je kako su Oružane snage Ukrajine dale naređenje da se raznese kuća u kojoj su bile porodice sa decom, prenose "Izvestija".

Prema njegovim rečima, čuo je dijalog u kojem je ukrajinskom vojniku naređeno da minira kuću, a na njegovo pitanje šta da se radi sa ljudima koji su unutra, rečeno je da nema prigovora na naređenja komandanta.

Jednom prilikom, kada su borci grupe "Vagner" proveravali područje, izašao je iz zgrade u kojoj se skrivao sa svojom porodicom. "Čuo sam samo da su me pitali da li ima civila, i ja sam s rukama uvis, uzvikivao da ima, deca su unutra, vikao sam", napomenuo je Jevgenij zahvalan ruskim vojnicima što su spasili njega, njegovu porodicu i druge civile iz grada.

Jevgenij planira da se odseli i živi negde u Rusiji. "Želimo da živimo u Rusiji, da odvedemo decu iz ratne zone. Želim da hodaju i da se igraju u mirnom gradu", rekao je.

image