Rusija

Sin portparola Kremlja otkrio detalje o svom angažmanu u grupi Vagner

Nikolaj Peskov rekao da je Medalju za hrabrost dobio za konkretan podvig u Ukrajini
Sin portparola Kremlja otkrio detalje o svom angažmanu u grupi Vagnerwww.globallookpress.com © Zamir Usmanov

Najstariji sin portparola Kremlja Dmitrija Peskova, Nikolaj, pričao je o svom angažmanu u grupi Vagner u Specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini. Sin Peskova govorio je o svom iskustvu u ekskluzivnom intervjuu listu "Komsomolskaja pravda", objavljenom u subotu.

Nikolaju Peskovu nedavno je istekao šestomesečni ugovor sa grupom. On je u Ukrajini komandovao samohodnim višecevnim raketnim lanserom "BM-27 Uragan", kalibra 220 milimetara. Otkrio je da je odluka da se priključi grupi Vagner bila "njegova lična odluka", iako ju je podržala cela porodica, a otac mu je rekao da je uradio "ispravnu stvar".

"Smatrao sam da je to moja dužnost. Morao da učestvujem, morao sam da pomognem svima koji su bili tamo. Nisam mogao samo da sedim i gledam prijatelje kako odlaze tamo", rekao je on.

Sin portparola Kremlja služio je u grupi Vagner pod lažnim prezimenom, a ni njegovi drugovi nisu znali ko mu je otac. Peskov je odbio da otkrije svoj pseudonim, rekavši da bi mu "mogao zatrebati u budućnosti", nagoveštavajući mogućnost ponovne regrutacije.

Sin Dmitrija Peskova je otkrio da je njegov tim bio prilično zauzet, a grupa je obavljala mnogo zadataka na prvoj liniji fronta. On je odbio da pruži bilo kakve detalje o njihovim operacijama, navodeći samo da su on i posada lansera dobili Medalju za hrabrost.

"Medalju smo dobili za konkretni vojni podvig. Čitava moja posada je ostvarila ovaj podvig. O tome ne mogu više da kažem", rekao je Nikolaj Peskov.

Peskovljev angažman u Vagneru prvi je otkrio šef grupe Jevgenij Prigožin u petak.

Prigožin je rekao da je jedan od potomaka Dmitrija Peskova služio u grupi kao običan artiljerac, "do kolena u blatu". Šef PMC-a nije otkrio mnogo detalja, a nije ni imenovao Nikolaja.

Na početku sukoba u Ukrajini, Nikolaj Peskov je bio na meti američkih sankcija, kojima su se pridružili i zapadni saveznici Vašingtona.

image