Rusija

Ruska Duma: Makron je američki vazal

Izjave francuskog predsednika o Rusiji su izgovor za geopolitičke poraze Zapada, smatra poslanik general-major Leonid Ivlev
Ruska Duma: Makron je američki vazalGetty © Photo by Nathan Howard/Getty Images

Poslanik Državne dume general-major Leonid Ivlev nazvao je francuskog predsednika Emanuela Makrona vazalom SAD i dodao da su njegove izjave o Rusiji izgovor za geopolitičke poraze Zapada.

"Američki vazal Makron iskrivljuje događaje poput prevara na kartama. Svi oni na Zapadu i dalje traže izgovor za svoje geopolitičke poraze. Francuska se predala Rusiji 1814, Nemačka je kapitulirala 1945. godine. A Rusija jeste i biće pobednička sila", rekao je Ivlev za "RIA Novosti".

Podsetimo, ranije je francuski predsednik Emanuel Makron u intervjuu za "Opinion" kazao da je "Rusija pretrpela 'geopolitički poraz', započela proces 'padanja u vazalstvo' Kine i počela da sumnja svoje istorijske saveznike".

On je dodao i da arhitektura evropske bezbednosti treba da obezbedi odsustvo konfrontacije sa Rusijom i pune garancije bezbednosti Ukrajine.

"Ali takođe treba da uključi odsustvo konfrontacije sa Rusijom i ponovnu izgradnju održive ravnoteže. Još uvek ima mnogo faza koje treba prevazići kako bismo to postigli", rekao je Makron.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski boravio je u poseti Parizu, gde se sastao sa predsednikom Emanuelom Makronom. Nakon sastanka, saopšteno je da će Francuska poslati Ukrajini narednih nedelja desetine oklopnih vozila i lakih tenkova, uključujući i AMH-10RCs borbena vozila.

Nakon radne večere koja je trajala više od tri sata, francusko predsedništvo sugerisalo je da će se Pariz usredsrediti na slanje sistema protivvazdušne odbrane Kijevu, kako bi se odbranili od ruskih napada.

Makron je potvrdio Zelenskom da će Pariz nastaviti da pruža političku, finansijsku, humanitarnu i vojnu pomoć Ukrajini dokle god je to potrebno, preneo je Rojters.

image