Rusija

Medvedev odgovorio Kisindžeru: Stogodišnjacima treba da bude jasno da će odgovor Rusije biti oštar

Bivši ruski predsednik reagovao je na izjavu bivšeg američkog državnog sekretara da Ukrajina treba da bude primljena u NATO
Medvedev odgovorio Kisindžeru: Stogodišnjacima treba da bude jasno da će odgovor Rusije biti oštarwww.globallookpress.com © Dmitry Golubovich/Global Look Press

Ako "glupi lideri" NATO-a prihvate Ukrajinu, Kijev neće odustati od pokušaja da vrati teritorije, a Rusija će morati oštro da odgovori svim mogućim sredstvima, kazao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev, komentarišući predlog bivšeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera da se Ukrajina pridruži Alijansi.

"Kisindžer je pozvao da Ukrajina bude primljena u NATO. On će za deset dana napuniti 100 godina, a sreo se i sa Brežnjevom. Međutim, ovde je potpuno pogrešio. On je sukob između SAD i Kine nazvao glavnom pretnjom čovečanstvu", napisao je Medvedev na Telegramu.

On je naveo da je uvek verovao da je za ispravnu procenu situacije važno uzeti u obzir ne hipotetičku, već direktnu i očiglednu pretnju.

"Zamislite da su Ukrajinu u Severnoatlantski savez primili sadašnji glupi lideri. Kao prvo, NATO već vodi hibridni rat sa našom zemljom. Drugo, ukrajinski nacionalistički režim neće odustati od pokušaja da povrati izgubljene teritorije. Treće, na ovo ćemo morati oštro da odgovorimo svim mogućim sredstvima i na kraju, evo čl. 5 Vašingtonskog ugovora", naglasio je.

Suptilni argumenti o sprečavanju egzistencijalnih pretnji, zaključio je Medvedev, ne funkcionišu tokom krvavih sukoba, a to bi trebalo da bude jasno čak i onima koji su se približili stogodišnjici.

Podsetimo, bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer izjavio je da Ukrajina treba da bude primljena u NATO jer postaje zemlja s najboljim naoružanjem u Evropi i najneiskusnijim rukovodstvom.

"Neverovatno je opasno ono što Evropljani sada govore. Kažu da ih ne žele u NATO-u, jer su previše rizični, ali će ih dobro naoružati i dati im najbolje oružje. Naoružali smo Ukrajinu do te mere da će ona postati najbolje naoružana zemlja i s najneiskusnijim rukovodstvom u Evropi", rekao je Kisindžer u intervjuu za "Ekonomist".

image
VV inauguration
banner