Rusija

Lavrov: Naredna dva meseca su odlučujuća za Crnomorsku inicijativu

Izbori u Turskoj i njena unutrašnja politika ni na koji način nisu uticali na rešenje da se Sporazum produži, kazao je ruski ministar spoljnih poslova
Lavrov: Naredna dva meseca su odlučujuća za Crnomorsku inicijativuwww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Rusija je podržala inicijativu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da se Crnomorska inicijativa produži za još dva meseca, ali je jasno naglasila da su ta dva meseca odlučujuća, kazao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na zajedničkoj konferenciji sa kolegom iz Urgande Jejeom Odongom.

"Uzeli smo u obzir sve okolnosti i predloge naših partnera, i podržali inicijativu Erdogana, koju je juče objavio, ali smo jasno naglasili da su poslednja dva meseca odlučujuća", rekao je ruski diplomata.

Manje od tri procenata žita iz ukrajinskih luka koje je dospelo na svetsko tržište je zaista otišlo u zemlje u razvoju kojima bi žito pomoglo da prevaziđu glad i koje se nalaze na spisku Svetskog prehrambenog programa, naveo je Lavrov ukazujući na nedostatke Sporazuma.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš se, prema rečima ruskog diplomate, trudi da svi uslovi Sporazuma budu ispunjeni, jer je svestan da je u pitanju paket dogovora i da, osim Ukrajine i Evrope, i Rusija ima svoje uslove.

"Gutereš i njegovi saradnici se trude da uklone prepreke za izvoz ruskog đubriva i poljoprivrednih proizvoda. Periodično pregovaraju sa zemljama koje su uvele sankcije koje ometaju normalan izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda, ali ne vidimo rezultate", kazao je Lavrov.

Izbori u Turskoj i njena unutrašnja politika ni na koji način nisu uticali na rešenje da se Sporazum produži, dodao je odgovarajući novinarima na pitanje da li će, u slučaju da Erdogan izgubi na predsedničkim izborima, na sledećim pregovorima nešto biti drugačije.

"Sporazum nema nikakve veze sa unutrašnjim političkim događajima i procesima u Turskoj. Ni na samom početku, kada ga je Gutereš predložio, Sporazum se nije ticao Turske ili bilo koje određene zemlje, on se ticao deklarisanog zadatka - osiguranja prehrambene sigurnosti i obezbeđivanja interesa najsiromašnijih zemalja", objasnio je Lavrov.

Turski predsednik je juče objavio da se Sporazum o žitu produžava za dva meseca i zahvalio Vladimiru Putinu na podršci inicijativama Ankare po ovom pitanju. Turska je, kako je rekao Erdogan, dobila garancije od "ruskih prijatelja" za nesmetan izlazak turskih brodova iz luka Nikolajev i Olvija u Ukrajini. Erdogan je obećao da će Turska uložiti sve napore da u potpunosti sprovede dogovor o žitu.

Ruski zvaničnici su i ranije ukazivali na nedostatke koji se javljaju prilikom sprovođenja Sporazuma o žitu, i na specifične zahteve postavljene u memorandumu Rusije i UN koji se ne ispunjavaju.

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov je jutros kazao da SAD namerno zaboravljaju na "suštinu" Crnomorske inicijative za žito i okreću podatke o isporuci naglavačke. 

Takozvana solidarnost EU i pomoć Ukrajini u rešavanju "problema sa žitom" je privrednicima iz EU već donela više od 20 milijardi evra za period od maja 2022. do marta 2023. godine, ukazala je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova tokom jučerašnjeg brifinga.

image
VV inauguration
banner