Rusija

Patrušev: Strateški kurs Rusije je razvoj odnosa sa Kinom

Rusko-kinesko strateško partnerstvo se gradi na principima uzajamnog poštovanja i ravnopravnosti, dubokog poverenja, međusobnog nemešanja u unutrašnje poslove i nije usmereno protiv drugih zemalja, kazao je sekretar Saveta za bezbednost Rusije
Patrušev: Strateški kurs Rusije je razvoj odnosa sa Kinomwww.globallookpress.com © Alexei Druzhinin/Kremlin Pool

Rusija i Kina se jedna drugoj ne mešaju u unutrašnju politiku i kao cilj svoje saradnje ne postavljaju borbu protiv nekih drugih država, izjavio je sekretar Saveta za bezbednost Rusije Nikolaj Patrušev tokom rusko-kineskih konsultacija o javnoj bezbednosti, pravu i pravnom poretku u Moskvi.

"Rusko-kinesko strateško partnerstvo se gradi na principima uzajamnog poštovanja i ravnopravnosti, dubokog poverenja, međusobnog nemešanja u unutrašnje poslove i nije usmereno protiv drugih zemalja. Razvoj i produbljivanje odnosa sa prijateljskom Kinom je strateški kurs Rusije", naveo je Patrušev tokom susreta sa članom Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, sekretarom političko-pravne komisije Čenom Venćingom.

Petrušev je podvukao da strateška politika Moskve podrazumeva dalje proširivanje saradnje s Kinom.

"Razvoj i produbljivanje odnosa s prijateljskom Kinom jeste strateška politika Rusije. Naša zemlja posvećuje prioritetnu pažnju razvoju obostrano korisne saradnje s Kineskom Narodnom Republikom u svim sferama, ukazivanju uzajamne pomoći i pojačanom usaglašavanju na međunarodnoj sceni, u interesu zaštite bezbednosti, stabilnosti, stabilnog razvoja na globalnom i regionalnom nivou, kako u Evroaziji, tako i u drugim delovima sveta", istakao je.

Upotreba nacionalnih valuta

Patrušev je naveo da obračunavanje u nacionalnim valutama omogućava Moskvi i Pekingu da grade odnose koji nisu pod uticajem spoljnih pritisaka. 

"Svi sporazumi o saradnji u praktičnim oblastima se dosledno sprovode. Uprkos pritiscima sankcija, bilateralna trgovina nastavlja da postavlja nove rekorde. Udeo obračuna u nacionalnim valutama se povećava, zbog čega naši odnosi ne podležu spoljnom uticaju", kazao je.

On je naglasio da posebnu ulogu u jačanju rusko-kineskog partnerstva igraju kontakti na najvišem nivou, podsetivši na to da je kineski predsednik Si Đinping 22. i 23. marta bio u zvaničnoj poseti Rusiji i susreo se s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Prema njegovim rečima, bilateralni mehanizmi uspešno funkcionišu u borbi protiv terorizma i ekstremizma, trgovine oružjem i drogom, za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala i pranja novca, kao i za obezbeđivanje informacione bezbednosti.

"Uveren sam da ćemo zajedno izaći na kraj sa svim zadacima koji stoje pred našim zemljama", zaključio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije.

image