Rusija

Rjabkov optužio SAD: Manipulišete podacima o strateškom ofanzivnom naoružanju

Zapadna retorika na temu veličine njihovih nuklearnih arsenala ima jedan cilj - da izvrši psihološki i vojno-politički pritisak na Rusiju i Kinu, kaže zamenik ministra spoljnjih poslova Rusije
Rjabkov optužio SAD: Manipulišete podacima o strateškom ofanzivnom naoružanjuGetty © Photo by Samuel Corum/Getty Images

SAD manipulišu podacima o strateškom ofanzivnom naoružanju (START), rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

"Što se tiče pokušaja zapadnih zemalja da zarade političke poene na informacijama o veličini svojih nuklearnih potencijala, sve je to, iskreno, licemerno. Navedene brojke su često fiktivne ili uslovne", naveo je Rjabkov.

Prema njegovim rečima, nedavno objavljeni podaci START-a koje je objavio Stejt department, kao i ranije, dovode u zabludu zbog svoje nedoslednosti sa pravilima brojanja tog Ugovora, koje Vašington tvrdoglavo pokušava da zaobiđe beskrupuloznim manipulacijama, prenosi TASS.

Rjabkov je naglasio da se informacije o arsenalima Velike Britanije i Francuske ne mogu proveriti i da su ovi podaci deklarativne prirode.

"Dobro se sećamo kako je Velika Britanija lako i ravnodušno prema mišljenju međunarodne zajednice nedavno podigla kvantitativni plafon za nuklearne bojeve glave za više od trećine. Čini se da zapadna retorika na temu veličine njihovih nuklearnih arsenala ima jedan cilj - da izvrši psihološki i vojno-politički pritisak na Rusiju i Kinu. Iza toga se očigledno krije patološka želja da se ocrne naše zemlje", kazao je on.

Kako je Rjabkov naveo, iza poziva G7 na nastavak START-a i drugih koraka u nuklearnoj sferi ne stoji ni najmanja spremnost da se uzme u obzir ukupni potencijal NATO-a u ovom kontekstu.

"Bez toga neće biti moguće ozbiljno razgovarati o važnim temama. Na Zapadu će, siguran sam, zažaliti što su sami sebi uskratili mogućnost da dijalogom ojačaju sopstvenu bezbednost", dodao je ruski zvaničnik.

Rjabkov je istakao da Rusija vojno-biološku aktivnost Zapada smatra pretnjom i da "nekontrolisane, izuzetno opasne" vojno-biološke aktivnosti Sjedinjenih Država i njihovih saveznika zahtevaju najveću pažnju cele svetske zajednice. 

"Primer su laboratorije u Ukrajini. Komponente biološkog oružja razvijale su se u neposrednoj blizini teritorije Ruske Federacije. Vojno-biološke aktivnosti koje sprovode SAD širom sveta jasna su potvrda potrebe hitnog jačanja Konvencije o zabrani biološkog i toksičnog oružja", zaključio je ruski diplomata.

Ruski predsednik Vladimir Putin je krajem februara potpisao zakon kojim se suspenduje učešće Rusije iz Ugovora o smanjenju strateškog naoružanja (START 3), ističući da se zemlja ne povlači iz sporazuma. 

On je napomenuo da je pre povratka na diskusiju potrebno razumeti šta tvrde države poput Francuske i Velike Britanije i kako uzeti u obzir njihove strateške arsenale, odnosno kombinovani udarni potencijal NATO-a.

image