Rusija

Rjabkov: Pretnja za Krim odraz politike sukoba Vašingtona

Jasno je da će se oružje i borbena tehnika, koja se nalazi "na razmatranju", u svakom slučaju naći u Ukrajini, rekao je zamenik ministra spoljnjih poslova Rusije
Rjabkov: Pretnja za Krim odraz politike sukoba Vašingtonawww.globallookpress.com © Xinhua

Bez obzira na poteze i namere SAD po povećanju pošiljki oružja Ukrajini, što podrazumeva i obuka pilota za upravljanje lovcima F-16, ciljevi Specijalne vojne operacije (SVO) će biti postignuti, izjavio je danas zamenik ministra spoljnjih poslova Ruske Federacije Sergej Rjabkov.

Rjabkov je napomenuo da su još ranije čitave posade snaga ukrajinske pešadije bile primljene na obuku u mnogim državama koje uz to nisu članice NATO-a.

 O opasnosti napada na Krim

Krim je deo Rusije, a pretnje SAD o napadima na poluostrvo su neodgovorne, Rusija će naći način da to ne dozvoli, istakao je zamenik ministra spoljnjih poslova RF, komentarišući izjavu savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džeka Salivena, koji je rekao da su udari na Krim legitimni.

"Krim je neodvojivi deo Ruske Federacije, a pokušaji da se to predstavi na neki drugi način, da se preti, predstavljaju novu potvrdu neodgovorne eksalacione politike Vašingtona. Naći ćemo način da ne dopustimo realizaciju takvih pretnji. Teritorijalna celovitost Rusije, kao i njena bezbednost, biće pouzdano zaštićene", rekao je Rjabkov.

Podsetimo, ranije je Saliven izjavio da Vašington ne dozvoljava Ukrajini upotrebu zapadnog naoružanja za udare na teritoriju Ruske Federacije, ali da Krim ne smatraju sastavnim delom iste.

Krim je postao ruski region 2014. posle referenduma koji se desio kao rezultat državnog prevrata u Ukrajini. Na referendumu 2014. godine, 96,77 odsto birača na Krimu i 95,6 odsto u Sevastopolju se izjasnilo za ulazak u sastav Rusije. Ukrajina i dalje smatra Krim "svojom privremeno okupiranom teritorijom", a mnoge zemlje zapada podržavaju Kijev po tom pitanju.

Rukovodstvo u Moskvi je više puta istaklo da su stanovnici Krima demokratskim putem glasali za prisajedinjenje Rusiji, što je u potpunoj saglasnosti sa međunarodnim pravom i ustavom UN. Po rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, pitanje Krima je "zauvek završeno".

image