Rusija

Drama u Crnom moru: Rusija sprečila ukrajinski napad na brod

Ruska vojska uništila ukrajinske dronove koji su napali brod ruske Crnomorske flote "Ivan Hurs", javlja rusko Ministarstvo odbrane
Drama u Crnom moru: Rusija sprečila ukrajinski napad na brodwww.globallookpress.com © Ministry of Industry and Trade o

Oružane snage Ukrajine bezuspešno su pokušale da pomorskim dronom napadnu brod "Ivan Hurs" u Crnom moru, navodi se u izveštaju Ministarstva odbrane Rusije.

"Oružane snage Ukrajine su danas u 5.30 časova bezuspešno pokušale da sa tri pomorska drona napadnu brod Crnomorske flote 'Ivan Hurs', koji osigurava bezbedno funkcionisanje gasovoda 'Turski tok' i 'Plavi tok' u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Republike Turske", navodi se u saopštenju.

To se dogodilo 140 kilometara severoistočno od Bosfora, navodi Ministarstvo i dodaje da je ruska vojska uništila sve dronove.

Ministarstvo je pojasnilo da ruska flota čuva gasovode, nakon što je izvršena sabotaža na gasovodima Severni tok u Baltičkom moru.

"Ivan Hurs" je izviđački brod srednje veličine, dizajniran za pružanje komunikacija i kontrole flote, obavljanje elektronskih obaveštajnih zadataka i vođenje elektronskog ratovanja.

Ima deplasman od oko četiri hiljade tona, dužine oko 100 metara. Radijus plovidbe mu je preko osam hiljada nautičkih milja, a u sastav Crnomorske flote primljen 2018. godine.

image
VV inauguration
banner