Rusija

Moskva uz Beograd: Podržavamo Srbiju u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta

Svaka odluka o Kosovu i Metohiji treba da bude prihvatljiva za Srbe i odobrena Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija, kaže Jurij Pilipson
Moskva uz Beograd: Podržavamo Srbiju u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integritetawww.globallookpress.com © CHROMORANGE / Bilderbox

Rusija će nastaviti da podržava Beograd u odbrani njegovih legitimnih prava, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, izjavio je za "RIA Novosti" direktor četvrtog evropskog departmana Ministarstva spoljnih poslova Rusije Jurij Pilipson.

"Svaka odluka o tzv. Kosovu treba da bude prihvatljiva za Srbe i odobrena Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija. Zapad se u svom omiljenom ciničnom stilu selektivno odnosi prema međunarodnom pravu, svim snagama stremeći da zameni ovaj osnovni dokument jednostranim šemama, koje ne uzimaju u obzir fundamentalne interese srpskog naroda i primoravaju na prihvatanje 'državnog suvereniteta' pokrajine", kazao je Pilipson.

Ruski diplomata je naglasio da će Moskva nastaviti da podržava Beograd u svojoj odbrani zakonskih prava, suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Takođe je zaključio da Rusija nema razloga da sumnja u stabilnost srpskog rukovodstva kada je u pitanju zaštita državnih interesa.

Tzv. Kosovo je i dalje "teritorija bezakonja"

Pilipson je takođe istakao da je ukidanje viznog režima Evropske unije tzv. Kosovu prepuno bezbednosnih pretnji po Evropu, tzv. Kosovo je i dalje "teritorija bezakonja" gde cvetaju organizovani kriminal, trgovina narkoticima, trgovina ljudima, radikalizacija. On je dodao da se na tzv. Kosovu nastavlja progon srpskog stanovništva, pravoslavnih svetinja.

"Žalosno je što zbog zadatka jačanja međunarodnog pravnog subjektiviteta ove kvazi-države, članice EU realne rizike stavljaju u drugi plan", poručio je diplomata. 

Ruski zvaničnik je istakao da je u trenutnim okolnostima beskorisno tražiti razumnu logiku u postpucima EU.

"Samoproglašena 'Republika Kosovo' je proizvod varvarske agresije NATO-a protiv Jugoslavije, to je čedo Zapada. Šta god da se dešava u pokrajini, ma koliko da je albanski nacionalizam nasilan, Brisel i Vašington nikada neće priznati štetnost 'kosovskog projekta', do kraja će podržavati štićenike u Prištini. To je očigledno ideološko slepilo, a ne trezveni pristup", naveo je Pilipson.

Odgovarajući na pitanje novinara o informaciji da je Srbija pristala da snabdeva Ukrajinu oružjem, koju je kasnije zvanični Beograd demantovao, ruski diplomata je kazao da su to hipotetičke pretpostavke.

"Nema smisla raspravljati o nekim hipotetičkim pretpostavkama. Informaciju objavljenu u medijima o snabdevanju Kijeva oružjem iz Srbije zvanični Beograd je odmah demantovao. Odnosi Rusije i Srbije nastavljaju da se razvijaju u koordinatama strateškog partnerstva", naglasio je.

Prethodno je Ambasada Rusije u Srbiji osudila jučerašnje akcije na severu Kosova i Metohije koju su privremene institucije u Prištini izvele u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izdao je juče naredbu da se podigne borbena gotovost Vojske Srbije na najviši stepen zbog najnovijih dešavanja u južnoj srpskoj pokrajini. U sukobima tzv. kosovske policije i građana na severu Kosova i Metohije povređeno je nekoliko desetina ljudi.

Policija je vozilima blokirala prilaze zgradama opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić u koje su ušli novoimenovani predsednici.

image