Rusija

Nariškin upozorava: SAD sprovode provokacije protiv arapskog sveta u Siriji

Normalizacija arapsko-sirijskih odnosa ne odgovara američkoj administraciji, koja čini sve da ih poremeti i diskredituje rukovodstvo u Damasku, kaže direktor ruske Spoljne obaveštajne službe
Nariškin upozorava: SAD sprovode provokacije protiv arapskog sveta u SirijiGetty © Photo by Stringer/Getty Images

Tim američkog predsednika Džozefa Bajdena čini sve da poremeti arapsko-sirijsku normalizaciju odnosa i diskredituje rukovodstvo Sirije, upozorio je direktor ruske Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin. 

Kako je ocenio, razvoj odnosa između Sirije i drugih arapskih zemalja dobija na zamahu nakon istorijskog samita Lige arapskih država u Saudijskoj Arabiji, uspostavlja se međudržavni dijalog - od pitanja borbe protiv terorizma do ekonomskog oporavka.

"Bez sumnje, ovo će poboljšati situaciju na Bliskom istoku, uključujući omogućavanje milionima sirijskih izbeglica da se vrate u svoju domovinu. Ali takva perspektiva očigledno ne odgovara američkoj administraciji. Tim Džozefa Bajdena čini sve da poremeti arapsko-sirijsku normalizaciju i diskredituje rukovodstvo Sirije", kazao je Nariškin.

On je upozorio da se, prema podacima kojima raspolaže ruska Spoljna obaveštajna služba, pripremaju provokacije, uključujući i upotrebu hemijskih otrovnih supstanci i da su način za njihovu primenu razradili u maju ove godine, u sirijskoj provinciji Idlib militanti lokalnog krila Al-Kaide pod kontrolom CIA, grupe Khuras al-Din, kao i ekstremisti iz Islamske partije Turkestana.

"Oko 100 civila je otrovano. Amerikanci nisu zaboravili svoje štićenike iz ISIS-a na jugu Sirije: isporučili su im rakete sa bojevim glavama punjenim otrovnim materijama. Nalaze se u blizini naselja Havija i Zavrija, nedaleko od američke vojne baze 'Et-Tan'. Ovo mesto je postalo pravo 'gangstersko gnezdo'. Nedavno je tamo formiran američko-britanski 'Zajednički obaveštajni komitet', a u stvarnosti štab za upravljanje akcijama ISIS-a u južnoj Siriji i regionu Damaska, koji predvodi zamenik komandanta američke Centralne komande Džejms Meloj", istakao je.

Prema njegovim rečima, Anglosaksonci se, kao što to obično rade, spremaju da potkrepe svoje mahinacije snažnom medijskom kampanjom, čiji je cilj da pokažu zemljama arapskog sveta da je njihov izbor u korist obnavljanja dijaloga sa predsednikom Bašarom Asadom bio "strateška greška".

"Onima koji se ne slažu sa ovakvim pristupom direktno prete sankcije. Očigledno da je Zapad pravi zločinačku 'grešku'. Ono u čemu će sigurno uspeti jeste da uspostavi reputaciju provokatora nestabilnosti na Bliskom istoku. Međutim, u to u regionu niko ne sumnja", zaključio je Nariškin.

image