Rusija

Lavrov: Odnosi Omana i Rusije u usponu, arapske zemlje novi centar sveta

Šef ruske diplomatije komentarisao je danas jučerašnju diskusiju u okviru Saveta za saradnju arapskih država Persijskog zaliva i odnose Rusije i Omana
Lavrov: Odnosi Omana i Rusije u usponu, arapske zemlje novi centar svetawww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Prepoznali smo bitan doprinos Sultanata Omana Savetu za saradnju arapskih država Persijskog zaliva, zahvaljujući čemu smo u mnogome uspeli da dođemo do konsenzusa po svim pitanjima kada je reč o saradnji Rusije i država Saveta, rekao je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na zajedničkoj konferenciji sa ministrom spoljnih poslova Omana.

Tokom jučerašnjih sastanaka bilo je reči o bezbednosti u Persijskom zalivu, rekao je Lavrov, pa je izuzetno važno što je došlo do normalizacije odnosa između Saudijske Arabije i Irana. Mnoge arapske države kreću se u tom pravcu, a pažnja mora biti usmerena i na jemensku krizu, ali i humanitarnu situaciju i povratak izbeglica u Siriji. Kada je reč o Siriji primećen je napredak, kako navodi, pre svega jer se ova država vratila u Arapsku ligu.

Ipak, kako je rekao, posebna pažnja tokom jučerašnjih pregovora bila je posvećena izraelsko-palestinskom sukobu, koji je "u ćorsokaku" i koji stoga zahteva da se na njega obrati posebna pažnja. Lavrov je primetio da su arapske države, ali i Moskva izložili neke predloge kako bi moglo doći do obnavljanja dijaloga između Palestine i Izraela i sprovođenja u delo već postignutih dogovora. Radi se o dogovorima koji imaju za cilj stvaranje nezavisne palestinske države. 

Međutim, za sada primećujemo da situacija ne ide ka tome, već suprotno od toga - radi se na tome da se rezolucije UN zaborave, a to je "nedopustivo", istakao je ruski ministar. 

Arapske zemlje biće jedan od centara multipolarnog sveta

Arapske zemlje imaju svoje viđenje onoga što se dešava u svetu, one se uvek zalažu za kompromisno rešenje i balans interesa i protive se bilo kakvim pritiscima na suverene države, što pak ne poštuju ni SAD ni njihovi saveznici, rekao je Lavrov.

"Ali, ponoviću, taj pritisak nema nikakvu perspektivu", države koje pribegavaju takvim merama samo se razotkrivaju i jasno je da u njihovoj koncepciji ne postoji ideja stvaranja jednog ravnopravnog multipolarnog sveta, već se radi isključivo na tome da se zadrži dominantan položaj određene grupe zemalja, objasnio je on.

"Multipolaran svet će biti stvoren, i jedan od očevidnih centara takvog sveta biće, naravno, arapske zemlje i Savet za saradnju arapskih država Persijskog zaliva". Svi oni koji se tome protive, protive se objektivnom razvoju istorije, rekao je Lavrov.

Iznenađuje kojom brzinom se Švedska i Finska odriču neutralnosti zbog NATO-a

Odgovarajući na jedno od pitanja medija, ruski ministar je istakao i da je Rusija preneražena "kojom brzinom su se i Finska i Švedska odrekle svog neutralnog statusa i onih prednosti koje su imale zahvaljujući tom neutralnom statusu dugi niz decenija i koji im je obezbeđivao donekle nezavisnu ulogu, njihovu reputaciju i autoritet i u Evropi i na međunarodnoj sceni".

Svi nacionalni interesi i Finske i Švedske prineseni su kao žrtva kolektivnom Zapadu zbog borbe protiv Rusije i kako bi u Ukrajini zacario neonacistički režim. Sve to se radi kako bi se zacementirao dominantan položaj Zapada "za vek i vekova".

Na sve to, mi "preduzimamo adekvatne mere i mogu da vas uverim to radimo na vreme", poručio je Lavrov.

Odnosi Rusije i Omana u usponu, brojke samo rastu

Kada je reč o odnosima Rusije i Omana, šef ruske diplomatije je poručio da je  u planu jačanje političkog dijaloga sa Omanom. Trgovinska razmena se prošle godine povećala za više od 45 odsto nakon korona virusa, a tokom prvih nekoliko meseci ove godine, porasla je za više od 50 odsto i Moskva smatra da tu tendenciju treba podržati. 

"Brojke rastu, one su značajne, ali je potencijal naše ekonomske saradnje znatno veći od svega toga", iako je naša ekonomska saradnja za sada "solidna" i iznosi oko polovine milijarde dolara, objasnio je. 

"Omanski prijatelji posebnu pažnju posvećuju prehrambenoj i energetskoj bezbednosti i mi ćemo rado njima pomoći u tome. Potvrdili smo dobru saradnju u okviru OPEK+", a razgovaramo i o humanitarnoj saradnji i saradnji u sferi obrazovanja i kulture.

"Smatram da su naši odnosi u usponu", podvukao je ruski ministar.

image