Rusija

MSP RF o ubistvima i maltretiranju ruske dece usvojene u SAD: Dokumentovali smo zločine

Amerikance položaj dece u Ukrajini danas interesuje samo zato jer je Ukrajina jedan od najvećih "izvoznika" dece evropeidne rase, podseća Rusija
MSP RF o ubistvima i maltretiranju ruske dece usvojene u SAD: Dokumentovali smo zločinewww.globallookpress.com © Photoagency Interpress

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije danas je objavilo izveštaj o kršenju prava usvojene dece, pre svega iz Rusije, ali i drugih država nastalih raspadom SSSR-a, koje se godinama sprovodi u Sjedinjenim Američkim Državama. 

Do 2013. godine, Rusija je bila glavna zemlja iz koje su deca evropeidne rase odlazila u SAD na usvajanje. Razlog za ovo je to što je ta opcija bila jeftinija nego kada bi Amerikanci hteli da usvoje decu iz svoje zemlje. Ipak, nakon 2013. godine i usvajanja "Zakona Dime Jakovljeva" - o kojem možete pročitati niže - situacija se promenila, te je najviše dece umesto iz Ruske Federacije počelo da dolazi iz Ukrajine.

To je pravi razlog zbog kojeg je Vašington danas zainteresovan za položaj dece iz Donbasa, odnosno, iz zone Specijalne vojne operacije, objašnjava rusko ministarstvo. 

Moskva skreće pažnju da u Sjedinjenim Američkim Državama usvajanje dece iz inostranstva u najmanju ruku ne funkcioniše kako treba, jer je samo kod trećine svih Rusa koji su do 2013. godine bili usvojeni čitav proces nakon usvajanja prošao kako treba. 

"SAD ne obezbeđuju osnovna prava dece, što dovodi do masovnog kršenja zakonskih prava maloletnika. Proces usvajanja dece iz inostranstva je u SAD korumpiran i netransparentan. SAD su jedina zemlja na svetu koja nije ratifikovala Konvenciju UN o pravima deteta. Prilikom usvajanja ruske dece od strane američkih građana bilo je dosta kršenja prava. Registrovana su ubistva, silovanja, nanošenje teških telesnih povreda i maltretiranje", navodi se u izveštaju.

"U trećini slučajeva, smatra se da je usvajanje prošlo neuspešno zbog fizičkog ili seksualnog nasilja i psihološkog pritiska, ali i rapidnog pogoršanja blagostanja usvojene dece", dodaje se.

Sve ovo američka država krije, te je odlučeno da ruskoj strani ne budu pokazani rezultati sudsko-medicinske ekspertize o fizičkom i seksualnom nasilju, dok je u isto vreme američki pravosudni sistem do sada pokazao da je više puta donosio "neopravdano blage kazne za američke građane, koji su doveli do smrti i koji su krivi za grubo tretiranje dece usvojene iz Rusije".

Rusija podseća i da su i demokrate i republikanci uporno odbijali da postignu sporazume kojima bi se usvojenoj deci garantovala osnovna prava i upozorava da američki sistem danas ne odgovara međunarodnim standardima na tom polju.

Šta je "Zakon Dime Jakovljeva"?

Ruska Federacija je "Zakon Dime Jakovljeva" usvojila 2012. godine, a stupio je na snagu 2013. kada je Moskva i zvanično zabranila usvajanje ruske dece u slučaju američkih građana. 

Zakon je donet nakon jednog konkretnog slučaja kada je dvogodišnji dečak, inače, Rus, Dimitrij Jakovljev, svega tri meseca nakon što je bio usvojen u SAD, umro usled loše brige staratelja. Ili, bolje je reći, usled nebrige onih koji je trebalo da vode računa o njemu.

Naime, osoba koja je usvojila malog dečaka ostavila ga je devet sati samog zatvorenog u automobilu i to po velikoj vrućini. U trenutku nesreće, kako su prenosili mediji, napolju je bilo oko 32 stepena. Različiti meteorolozi tvrdili su da je pri takvim uslovima temperatura u vozilu najverovatnije iznosila 52 stepena. Zbog svega toga, dečak je tragično preminuo.  

Uprkos tome što je staratelju pretila kazna od 10 godina zatvora zbog ubistva iz nehata, on je oslobođen svih optužbi i prošao je bez kazne! 

Javnost u Rusiji je na ovu presudu burno odreagovala, a vlasti su, kako bi sprečile da se ovako nešto ponovi - a posebno ako se uzme u obzir da je i do tada već bilo registrovano mnogo kršenja prava dece iz Rusije - donelo odluku da se usvajanje maloletnih lica iz Rusije zabrani, ukoliko bi staratelji bili državljani SAD.

Zakon je nazvan po Dimi, kao znak sećanja na njega, ali i svu decu koja su nakon usvajanja poginula u SAD.

Ovako je Rusija osigurala da niko neće mučiti ili nebrigom dovoditi do smrti njenu decu, briga o kojoj je iz određenih razloga bila poverena američkim državljanima.

image