Rusija

Moskva: Samit NATO-a pokazuje da se Alijansa vratila na šeme iz Hladnog rata

Ukrajini je dodeljena uloga glavnog potrošnog materijala u hibridnom ratu koji je NATO pokrenuo sa Rusijom, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova
Moskva: Samit NATO-a pokazuje da se Alijansa vratila na šeme iz Hladnog rata© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Rezultati samita NATO-a u Vilnjusu pokazuju da se organizacija konačno vratila hladnoratovskim šemama, Moskva će pažljivo analizirati njegove rezultate, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Njegovi rezultati pokazuju da se organizacija konačno vratila šemama Hladnog rata, samo sada radi zaštite ‘naše jedne milijarde’ od drugog dela čovečanstva i na osnovu ideologije podele sveta na ‘demokratije i autokratije’", navodi se u saopštenju na sajtu Ministarstva.

Ministarstvo ističe da će rezultati samita biti pažljivo analizirani.

"Uzimajući u obzir identifikovane izazove i pretnje bezbednosti i interesima Rusije, mi ćemo blagovremeno i na odgovarajući način reagovati svim sredstvima i metodama koje su nam na raspolaganju", naglašava se u saopštenju.

Ministarstvo dodaje da će Moskva "nastaviti, pored već donetih odluka, da jača vojnu organizaciju i sistem odbrane zemlje".

U saopštenju se primećuje da je Ukrajini dodeljena uloga glavnog potrošnog materijala u hibridnom ratu koji je NATO pokrenuo sa Rusijom.

"Prateći politiku eskalacije, izdali su novu seriju obećanja da će kijevski režim snabdevati sve modernijim i dalekometnijim oružjem, kako bi se sukob produžio što duže – do iscrpljenosti", navodi Ministarstvo.

Kako se dodaje, "pokrećući vrtlog militarizacije i zaoštravanja vojno-političkih tenzija zarad postizanja superiornosti, NATO nastavlja svoju provokativnu politiku širenja".

U Ministarstvu su naveli da je u centru ovih NATO težnji dalja "natoizacija" Ukrajine.

"Stvoren je Savet NATO-Ukrajina, gde su Kijevu obećali mogućnost da navodno ravnopravno učestvuje sa zemljama-članicama Alijanse. Potvrdili su Bukureštansku formulu iz 2008. po kojoj će Ukrajina ući u NATO, međutim, ponovo nisu odredili kada. Ali, ovu gorku pilulu zasladili su činjenicom da su Kijevu uklonili zahtev za ispunjavanje Akcionog plana za članstvo kao suštinskog uslova za ulazak u Alijansu", zaključilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Takođe, primećuje se da NATO dosledno snižava prag za upotrebu sile, jačajući nuklearnu komponentu u vojnom planiranju.

U saopštenju se ističe da su kao rezultat samita odobreni novi regionalni "odbrambeni" planovi, usmereni na jačanje agresivnih koalicionih potencijala na kopnu, moru i u vazduhu, u svemiru i sajber-prostoru.

"NATO izjavljuje spremnost da primeni član 5 Vašingtonskog sporazuma, koji predviđa konvencionalni odgovor, uključujući upotrebu kolektivnih snaga, za reagovanje na neprijateljska ‘hibridna’ dejstva u sajber-prostoru i u slučaju oštećenja kritične infrastrukture", ocenjuje se u saopštenju Ministarstva.

image