Rusija

Šahovski velemajstor Karjakin: Rusija mora da pobedi u SVO i izbavi Ukrajinu od zombija

Vladimir Putin veoma brzo prima informacije, pažljivo sluša i momentalno predlaže rešenja i ideje, kazao je Karjakin
Šahovski velemajstor Karjakin: Rusija mora da pobedi u SVO i izbavi Ukrajinu od zombijawww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru via globallookpress.com

Ruska Federacija mora pobednički da završi Specijalnu vojnu operaciju (SVO) i oslobodi gradove kako bi Ukrajinci saznali istinu, rekao je ruski velemajstor u šahu Sergej Karjakin u intervjuu za "RIA Novosti".

"U Ukrajini vlada 'stanje zombija'. Kada se godinama ljudima plasira određena stvarnost, većina se preda tome. I treba vremena da ljudi shvate šta se zaista dešava i da nije sve kako im se kaže", rekao je čuveni ruski šahista.

Karjakin, rođeni Krimljanin, javno je podržao SVO, nakon čega ga je Međunarodna šahovska federacija (FIDE) suspendovala na šest meseci, pa je tako propustio prošlogodišnji letnji turnir pretendenata na svetsku krunu.

A nakon podrške SVO su pokušali da mu opljačkaju kuću, rekao je i dodao da stalno dobija pretnje.

"Pogrešno je reći da sam navikao, ali sam se na neki način izolovao od toga. Ponašam se po principu psi laju, karavani prolaze", objasnio je.

Ruski sportista je nedavno posetio zonu SVO, kako bi podržao vojnike i podigao im raspoloženje u stresnoj situaciji u kojoj se nalaze i održao im master klas.

"Jasno je da vojnici nisu bili fokusirani na šah. Ali bilo je onih koji su pratili šah i pitali za meč sa norveškim velemajstorom Magnusom Karlsenom, bilo je i onih koji su igrali šah. Borci, naši sunarodnici, često su u stresnim situacijama i potrebna im je podrška", kazao je i dodao da je srećan što je uspeo da im popravi raspoloženje.

Govoreći o nedavnom susretu sa Vladimirom Putinom kazao je da ruski predsednik veoma brzo prima informacije, pažljivo sluša i momentalno predlaže rešenja i ideje.

"Jasno je da mu šah nije na prvom mestu, ali ipak njegova zainteresovanost za temu izaziva veliko poštovanje. Vlada mnogim informacijama koje su iz sveta šaha", kazao je.

image