Rusija

Lavrov: Azerbejdžan i Jermenija izrazili spremnost da nacionalnim manjinama daju bezbednosne garancije

Trilateralni sastanak ministara spoljnih poslova Moskve, Bakua i Jerevana danas je održan u Rusiji
Lavrov: Azerbejdžan i Jermenija izrazili spremnost da nacionalnim manjinama daju bezbednosne garancijewww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Rusija se nada da će današnji pregovori doprineti poboljšanju odnosa Jerevana i Baku i razrešenju njihovog konflikta, a kulminacija svega toga trebalo bi da bude potpisivanje mirovnog sporazuma, rekao je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nakon razgovora sa ministrima spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana.

"Pozdravljamo sve one države koje su istinski zainteresovane da pomognu Jermeniji i Azerbejdžanu da postignu sporazume, a Moskva će nastaviti da radi na tome da u budućnosti bude organizovano još više sastanaka između te dve strane", dodao je on.

U tom kontekstu, napomenuo je da će ove godine vrlo verovatno biti organizovani i samit lidera Rusije, Azerbejdžana i Jermenije.

Ministar je ponovio da je bitno da se reši pitanje Nagorno-Karabaha, granica i osigura položaj Jermena. Istakao je i da je Jerevan spreman da pomogne dijalogu između Jermena u Azerbejdžanu i tamošnjih vlasti. 

"Rusija je zainteresovana da što pre dođe do završetka krize", podvukao je Lavrov. 

Kako je rekao ranije tokom dana, ministri spoljnih poslova razgovaraju o pripremi mirovnog sporazuma između Bakua i Jerevana,pregovori se nastavljaju, a ruska strana je predložila da se dijalog prvo odvija po liniji poslanika njihovih skupština. 

Podsetimo, Jermenija je nedavno zvanično saopštila da je spremna da prizna sporni Nagorno-Karabah kao deo Azerbejdžana, ali je tom prilikom bilo istaknuto i da će to biti učinjeno ukoliko vlasti Bakua garantuju bezbednost i prava lokalnog stanovništva, koje pretežno čine etnički Jermeni. Jerevan zahteva garancije da neće doći do etničkog čišćenja i genocida nad Jermenima. 

Lavrov je danas izjavio da su obe strane spremne da daju bezbednosne garancije za nacionalne manjine u obe zemlje.

image