Rusija

Umesto Surovikina novi glavnokomandujući Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije - Viktor Afzalov

Afzalov je i ranije bio na poziciji glavnokomandujućeg Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije dok je menjao Surovikina koji je komandovao ruskim snagama u zoni Specijalne vojne operacije
Umesto Surovikina novi glavnokomandujući Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije - Viktor Afzalov© Tanjug/ Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

General Viktor Afzalov, načelnik Generalštaba Vazdušno-kosmičkih snaga, imenovan je za privremenog komandanta Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije umesto Sergeja Surovikina, rekao je obavešten izvor za "RIA Novosti".

Bivši glavnokomandujući Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije Sergej Surovikin je razrešen dužnosti, a kako javlja RBK, pozivajući sa na svoje izvore, prešao na drugo radno mesto.

Afzalov je i ranije bio na poziciji glavnokomandujućeg Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije dok je menjao Surovikina koji je komandovao ruskim snagama u zoni Specijalne vojne operacije (SVO).

General-pukovnik Viktor Afazov je završio Višu vojnu školu Puškin za radioelektroniku protivvazduhoplovnih snaga (PVO). Vojni PVO univerzitet je završio 2000. godine, 2010. godine je završio Vojnu akademiju generalnog štaba Vojske Ruske Federacije.Bio je na funkciji načelnika raketnih divizija PVO korpusa i načelnik štaba prvog zamenika komandanta vojske Vazdušno-kosmičkih snaga i PVO. U julu 2017. godine je imenovan za komandanta vojske Vazdušno-kosmičkih snaga i PVO Istočnog vojnog okruga, a u avgustu 2018. godine je na poziciji načelnika Glavnog štaba Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

Sergej Surovikin je imenovan za načelnika Glavnog štaba Vazdušno-kosmičkih snaga u oktobru 2017. godine. Do tada je komandovao ruskim jedinicama u Siriji i bio je komandant vojske Istočnog vojnog okruga. U oktobru 2022. godine je imenovan za komandanta ruskih snaga u zoni specijalne vojne operacije, a u januaru ove godine je postao zamenik komandanta.

image