Rusija

Zaharova: Grosi prećutao najvažnije o osiromašenom uranijumu

Rafael Grosi je izjavio da upotreba municije sa osiromašenim uranijumom ne dovodi do značajnijih radioloških posledica, ali portparolka ruskog MSP-a upozorava da Grosi "jednostavno ne govori sve"
Zaharova: Grosi prećutao najvažnije o osiromašenom uranijumu© Tanjug/Staff Sgt. Nicholas Perez/U.S. Air National Guard via AP

Osiromašeni uranijum je, kao teški metal, izuzetno opasan za ljude i životnu sredinu sa stanovišta hemijske toksičnosti, naročito kada se koristi u municiji, upozorava portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona se osvrnula na reči generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaela Grosija koji je nešto ranije rekao da upotreba municije sa osiromašenim uranijumom ne dovodi do značajnijih radioloških posledica. "Sa stanovišta nuklearne bezbednosti, nema značajnih radioloških posledica", rekao je Grosi.

"Gospodin Grosi je, naravno, u pravu kada kaže da, sa stanovišta 'nuklearne bezbednosti', nema značajnih radioloških posledica. On jednostavno ne govori sve, a takvo prećutkivanje problema je neprihvatljivo", ističe Zaharova.

Šteta što Grosi svoj komentar nije dopunio informacijom da, kada se probije oklop, deo sa osiromašenim uranijumom se zagreva i može da se zapali, piše Zaharova na Telegramu.

"Možda je ovo izvan nadležnosti gospodina Grosija kao šefa IAEA. Na ovu temu se treba obratiti hemičarima koji će govoriti o štetnosti akumulacije teških metala na životnu sredinu i zdravlje ljudi", navodi Zaharova.

Ona je i ranije navodila da su tvrdnje Bele kuće da granate sa osiromašenim uranijumom ne predstavljaju radioaktivnu pretnju "laž ili glupost".

"Višestruki porast onkoloških oboljenja su na sebi, nesvesni posledica, testirali vojnici NATO-a, pre svega Italijani, tokom NATO agresije na Jugoslaviju", podsetila je Zaharova.

I Kremlj je sa svoje strane upozorio na negativne posledice ističući da Ukrajinu čekaju strašne posledice sa kakvim se suočila Jugoslavija nakon NATO agresije.

image