Rusija

Moskva: Potčinjenost Pašinjana Zapadu uništava odnose sa Rusijom i podstiče proteste u zemlji

Rusija se, za razliku od SAD, ne bavi obojenim revolucijama, već ostaje verna svojim savezničkim obavezama i poštuje jermensku državnost, poručuju iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova
Moskva: Potčinjenost Pašinjana Zapadu uništava odnose sa Rusijom i podstiče proteste u zemlji© Tanjug/Hayk Baghdasaryan/Photolure via AP

Vlasti Jermenije prave ogromnu grešku time što namerno pokušavaju da unište višestruke i vekovne veze između Jerevana i Moskve i da od svoje zemlje naprave taoca geopolitičkih igara Zapada, navodi rusko Ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju povodom situacije u Nagorno-Karabahu.

"Uvereni smo da je ogromna većina jermenskog stanovništva toga svesna", ističe se u saopštenju.

Neodgovoran pristup jermenskog premijera je i izazvao razumljivo nezadovoljstvo dela jermenskog društva, koje se odražava u protestima, za koje se navodi da ih je navodno inspirisala Rusija. Kako ističe rusko MSP, te optužbe nemaju veze sa realnošću.

"Šef jermenske vlade treba da bude svestan da se Moskva ne bavi takvim stvarima – za razliku od Zapada, koji je prilično vešt u organizovanju obojenih revolucija. Međutim, nekom čudnom koincidencijom nije primetio da jermenske vlasti progone demonstrante", poručuju iz MSP.

Pritom, u jermenskim medijima su se, očigledno na podsticaj vlasti, razbuktale prave antiruske bahanalije, i to baš u vreme kada američki ambasador održava bliske kontakte sa aktuelnom vladom, primećuje ruska strana.

Pojedine izjave premijera Republike Jermenije Nikola Pašinjana sadrže neprihvatljive napade na Rusiju i ne mogu a da ne izazovu neprijatnost, ističe se. Pašinjan, kako se dalje navodi, pokušava da se oslobodi odgovornosti za neuspehe u unutrašnjoj i spoljnoj politici, prebacujući krivicu na Moskvu.

"Najnovije maksime jermenskog premijera potvrđuju naše ranije zaključke da su procesi, inspirisani sa Zapada i podstaknuti zvaničnim Jerevanom, destruktivni za zemlju i naše savezničke odnose, nisu epizodne, već sistemske prirode", navodi se u saopštenju.

Pašinjan je zapravo otvoreno priznao da se sve ovo vreme republika namerno pripremala za okretanje od Rusije.

"Njihovi koraci, osmišljeni da postave novi – zapadni pravac razvoja Jermenije – neubedljivo su opravdani navodnim greškama Ruske Federacije i ODKB. Pritom se zaboravlja da naše države imaju u velikoj meri slične interese u pitanjima bezbednosti i razvoja, dok su SAD i druge zemlje NATO postavile za cilj, ne samo da nanesu stratešku štetu Rusiji, već i da destabilizuju naš zajednički evroazijski prostor", poručuju iz ministarstva.

Rusija je uvek bila verna svojim savezničkim obavezama, poštovala jermensku državnost i nikada nije stavljala republiku pred izbor, "sa nama ili protiv nas". Moskva je pružala i pruža veliku pomoć bratskoj Jermeniji u oblastima bezbednosti, ekonomije i kulture, navodi se.

U jesen 2020. godine je naporima Ruske Federacije i lično predsednika Vladimira Putina sprečen potpuni poraz Jermenije.

"Nesebična aktivnost ruskih mirovnjaka u Nagorno-Karabahu, neretko i po cenu sopstvenog života, direktna je potvrda stalne posvećenosti Rusije ispunjavanju svoje izuzetno teške misije u interesu postizanja mira između Azerbejdžana i Jermena o kojima je Pašinjan odlučio da ćuti", napominje se u saopštenju.

Međutim, jermenski premijer umesto da u regionalnim poslovima poštuje dogovor lidera tri zemlje iz novembra 2020. godine i da pitanje statusa Nagorno-Karabaha prepusti budućim generacijama – podlegao je savetima Zapada.

Pašinjan je u Pragu i Briselu odlučio da prizna suverenitet Azerbejdžana nad Nagorno-Karabahom i time iz temelja izmeni uslove pod kojima je potpisana trilateralna izjava od 9. novembra 2020. godine, kao i poziciju ruskog mirovnog kontingenta, ukazuje ruska strana.

Takođe, "zbog kratkovidosti jermenskog rukovodstva" nije sproveden u delo niz sporazuma u ​​oblasti jačanja bezbednosti Jermenije, jer Pašinjan nije potpisao odluku o kojoj su se već dogovorili svi ministri spoljnih poslova šest zemalja - slanje posmatračke misije ODKB u regione republike koji se graniče sa Azerbejdžanom.

Zbog nedoslednog stava jermenskog rukovodstva, koje trči za Zapadom i okreće leđa trilateralnim sporazumima sa Rusijom i Azerbejdžanom, izgubljeno je dragoceno vreme tokom kojeg je mogao da se napravi značajan napredak u mirovnim pregovorima, definisanju granice i deblokadi regionalnih komunikacija, što bi za Jermeniju postalo dodatni bezbednosni faktor.

"Ni danas ne vidimo snažan interes zvaničnog Jerevana da pomogne u rešavanju gorućih problema u Nagorno-Karabahu – govorimo o stvaranju povoljnih uslova za poštovanje primirja, poboljšanju humanitarne situacije i uspostavljanju održivog dijaloga između Bakua i Stepanakerta", ukazuju u ruskom MSP.

image