Rusija

Ruska vojska se pregrupiše oko Hersona

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da u toku pregrupisavanje trupa na pripremljene položaje na levoj obali reke Dnjepar
Ruska vojska se pregrupiše oko HersonaGettyimages.ru © Sean Gallup / Staff

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je danas da je u toku pregrupisavnje ruske vojske na pripremljenim položajima na levoj obali Dnjepra u pravcu Nikolajev-Krivi Rog, javljaju RIA Novosti.

"Na pravcu Nikolajev-Krivi Rog, jedinice ruske grupe trupa manevrišu na pripremljene položaje na levoj obali reke Dnjepar, u strogom skladu sa odobrenim planom", navodi se u saopštenju.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu juče je naredio povlačenje ruskih trupa na levu obalu reke Dnjepar, saopštilo je Ministarstvo odbrane, ocenivši da su zdravlje i život ruskih vojnika prioritet.

Ta odluka je usledila nakon što je komandant Zajedničke grupe snaga u oblastima specijalne vojne operacije Sergej Surovikin izjavio da je to neophodno. 

"Nakon sveobuhvatne procene situacije, predlažemo organizovanje odbrane duž leve obale reke Dnjepar. Razumem da je ovo veoma teška odluka, ali time ćemo sačuvati ono najvažnije – živote naših vojnika i borbenu sposobnost trupa", rekao je Surovikin.

"Slažem se, započnite povlačenje trupa", rekao je Šojgu nakon čega je usledilo povlačenje ruskih snaha iz Hersona.

Surovikin je pojasnio da će ruske snage zauzeti pripremljene odbrambene položaje na levoj obali Dnjepra, dok je ruski ministar odbrane naglasio da bi mobilisane vojnike prvo trebalo smestiti u neka zadnja područja, kako bi se održale zajedničke vežbe sa onima koji već imaju ratno iskustvo.

image