Rusija

Putin i Asad traže prestanak izraelskih napada u Pojasu Gaze

Predsednici Rusije i Sirije razgovarali su telefonom o isporuci humanitarne pomoći stanovnicima ugroženog područja i prekid prisilnog raseljavanja njegovih žitelja
Putin i Asad traže prestanak izraelskih napada u Pojasu Gazewww.globallookpress.com © President of Russia/Twitter.com

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je danas telefonom sa svojim sirijskim kolegom Bašarom Asadom o načinima za prekid sukoba u Pojasu Gaze i potrebi hitne isporuke humanitarne pomoći tom regionu, saopštila je Kancelarija predsednika Sirije.

"Tokom telefonskog razgovora lideri dveju zemalja razgovarali su o potrebi hitne isporuke humanitarne pomoći civilima u Pojasu Gaze", navodi se u saopštenju.

Kancelarija je takođe dodala da su predsednici "ukazali na potrebu da se zaustavi izraelsko granatiranje Gaze i raseljavanje njenog stanovništva".

Prethodno je Asad istakao da Sirija podržava borbu Palestinaca za stvaranje sopstvene nezavisne države.

"Sirija uvek podržava borbu Palestinaca protiv izraelske okupacije za stvaranje nezavisne države", kazao je Asad na sastanku u Damasku sa ministrom spoljnih poslova Irana Hoseinom Amirom Abdolahijanom. 

Prema rečima sirijskog lidera, "došlo je vreme da se stavi tačka na zločine Izraela i da se on pozove na odgovornost za ugnjetavanje Palestinaca, koje traje više od 70 godina".

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je takođe rekao da se Rusija zalaže za formiranje nezavisne Palestinske države.

"Širenje konflikta može dovesti do ozbiljnih posledica. Problem Palestine je jako bitan za svakog muslimana, jer se na njega gleda kao na nepravdu velikih razmera. Rusija se uvek zalagala za izvršavanje odredbi Saveta bezbednosti UN, i u tome (njihovom neispunjavanju) je koren svih problema", pojasnio je Putin, ukazujući da se i Rusija zalaže za formiranje nezavisne Palestinske države.

image
VV inauguration
banner