Rusija

Putin sa vojnim i bezbednosnim vrhom Rusije: Kontraofanziva Ukrajine propala

Ruski ministar odbrane je, govoreći o situaciji u zoni Specijalne vojne operacije, istakao da je Ukrajina u toku kontraofanzive pretrpela ozbiljne gubitke, a da nije ostvarila nikakav uspeh
Putin sa vojnim i bezbednosnim vrhom Rusije: Kontraofanziva Ukrajine propala© Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se za visokim zvaničnicima iz vojnog i bezbednosnog vrha zemlje kako bi razgovarali o situaciji u zoni palestinsko-izraelskog konflikta i situaciji u Gazi, kao i o Specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

Kako je istakao ruski ministar odbrane, ukrajinska vojska se na svim linijama fronta susreće sa snažnom i sveobuhvatnom odbranom ruske vojske.

Ukrajina je u toku kontraofanzive pretrpela ozbiljne gubitke, a da nije ostvarila nikakav uspeh, dodaje Šojgu. "Uspešno smo preživeli i letnju i jesenju kampanju kontraofanzive koju su najavljivale ukrajinske vlasti", naglašava on.

Pritom, ruski vojnici su u mnogim delovima fronta uspeli da poboljšaju svoje položaje, nigde ne dopustivši ukrajinskoj vojsci da napreduje, dodaje Šojgu.

"Od početka letnje kampanje ukrajinske kontraofanzive 4. juna neprijatelj je podneo velike gubitke i u ljudstvu i u tehnici - stotine tenkova, više od hiljadu i po oklopnih vozila i nastavlja to da radi. Oružane snage Rusije ne samo da drže svoje pozicije, već se i spremaju da nastave sa sprovođenjem svojih planova", ističe šef ruskog Ministarstva odbrane.

Sastanku su prisustvovali ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, direktor FSB-a Aleksandar Bortnikov, direktor ruske Spoljnoobaveštajne služb Sergej Nariškin, direktor Nacionalne garde Viktor Zolotov i zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

Rjabkov je, govoreći o sukobu na Bliskom istoku, ocenio da je situacija u zoni konflikta ima tendenciju da se dodatno pooštri.

"Pretnja da palestinsko-izraelski sukob izmakne kontroli je velika", smatra Rjabkov i dodaje da je operacija koju sprovodi vojska Izraela neselektivna, te da postoji opasnost od kopnene ofanzive i ulaska izraelske vojske u pojas Gaze.

"Civili koji se tamo nalaze su u pravom smislu žrtve humanitarne katastrofe, nije im pružena ni medicinska niti bilo koja druga pomoć, što je izazivalo zabrinutost svetske javnosti", rekao je Rjabkov.

Kako je rekao, Ruska Federacija ulaže maksimalne napore na političkom planu i u Savetu bezbednosti UN je unela nacrt rezolucije fokusiran na humanitarna pitanja.

Prema njegovim rečima, Vašington, koji snosi glavnu odgovornost za palestinsko-izraelsku krizu, budući da je godinama pokušavao da monopolizuje rešenje i ignoriše relevantne rezolucije Saveta bezbednosti UN, i sada sprečava pravo rešenje.

image