Rusija

Viktor Afzalov novi glavnokomandujući ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije

Pre Afzalova na čelu VKS bio je general Sergej Surovikin
Viktor Afzalov novi glavnokomandujući ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga Rusijewww.globallookpress.com © UAC/via Globallookpress.com

General-pukovnik Viktor Afzalov imenovan je za glavnokomandujućeg Vazdušno-kosmičkih snaga vojske Rusije (VKS), rekao je za "RIA Novosti" izvor upoznat sa situacijom.

Pre Afzalova na čelu VKS bio je general Sergej Surovikin.

General-pukovnik Viktor Afzalov je završio Višu vojnu školu Puškin za radioelektroniku protivvazduhoplovnih snaga (PVO).

Vojni PVO univerzitet je završio 2000. godine, 2010. godine je završio Vojnu akademiju generalnog štaba Vojske Ruske Federacije. Bio je na funkciji načelnika raketnih divizija PVO korpusa i načelnik štaba prvog zamenika komandanta vojske Vazdušno-kosmičkih snaga i PVO. U julu 2017. godine je imenovan za komandanta vojske Vazdušno-kosmičkih snaga i PVO Istočnog vojnog okruga, a u avgustu 2018. godine je na poziciji načelnika Glavnog štaba Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

Sergej Surovikin je imenovan za načelnika Glavnog štaba Vazdušno-kosmičkih snaga u oktobru 2017. godine. Do tada je komandovao ruskim jedinicama u Siriji i bio je komandant vojske Istočnog vojnog okruga. U oktobru 2022. godine je imenovan za komandanta ruskih snaga u zoni specijalne vojne operacije, a u januaru ove godine je postao zamenik komandanta.

image