Rusija

Moskva: Rusija ima svoje rakete koje ne postoje nigde u svetu, ne trebaju nam američke

Portparol Kremlja odgovorio je na izjavu bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa da je Rusija navodno ukrala nacrte hipersonične rakete od SAD
Moskva: Rusija ima svoje rakete koje ne postoje nigde u svetu, ne trebaju nam američke© Envato.elements.com

"Imamo svoju raketu, koja za sada nema analoga u svetu, i pritom ih imamo više, ne samo jednu. Ne mogu da kažem tačno da li naša raketa spada u ono što gospodin Tramp smatra za 'super duper' raketu. Ali, mi imamo dobru raketu", komentarisao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavu bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa o tome da je Rusija navodno ukrala nacrte hipersonične rakete od SAD.

Tramp je, podsetimo, izjavio da je informacija o nekakvoj američkoj super raketi bila ukradena za vreme Baraka Obame, a u pitanju je navodno raketa koja leti izuzetno visokom brzinom. 

Moskva: Znamo da je u ubistvo Dugine umešana Ukrajina i CIA

Ruska služba odavno zna da je ukrajinska služba umešana u sva ubistva u Rusiji, uključujući i ono tokom kojeg je stradala Darja Dugina, kaže danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući jučerašnju objavu "Vašington posta". 

On dodaje da ruska služba odavno zna da američka, ali i britanska služba, upravljaju ukrajinskom obaveštajnom agencijom, a o tome je, kako kaže, Moskva više puta govorila. 

"Naša služba je više puta ponovila da imamo informaciju o tome da SAD upravljaju ukrajinskom obaveštajnom službom, a ovde možemo dodati i Veliku Britaniju", izjavio je Peskov. 

Na Bliskom istoku u toku je pravi rat

Komentarišući eskalaciju sukoba na Bliskom istoku, portparol Kremlja kaže da je tamo u toku pravi rat i da se situacija ne smiruje.

Rusija za sada, kako dodaje, ne zna tačan broj svojih državljana, koji se nalaze u zarobljeništvu palestinskog Hamasa, a ne zna se kada će oni biti vraćeni u zemlju. 

Ipak, jedna stvar ostaje nepromenjena, a to je da Moskva smatra da bi stvaranje nezavisne palestinske države bilo osnova za trajno rešenje problema. Pritom, Peskov ističe da ruska strana osuđuje bilo kakav vid terorizma i saoseća sa gubicima obe strane. Dodaje i da bi Hamas trebalo momentalno da oslobodi sve zarobljenike:

"Smatramo da to pod hitno mora biti urađeno, momentalno. To je naš čvrst stav". 

Navikli smo na sankcije, ne bojimo se novih 

Rusija se navikla na život pod sankcijama i zbog toga se i ne boji novih restrikcija, rekao je još Peskov, komentarišući izjavu specijalnog izaslanika EU za sankcije, Dejvida O'Salivena.

On je, podsetimo, poručio da Unija ne razmatra ukidanje sankcija protiv Moskve, kao i da one neće biti ukinute, čak i ako dođe do kraja konflikta između Kijeva i Moskve. Takođe, pozvao je javnost da ove sankcije ostanu na snazi i tokom narednih pet do deset godina. 

"Odavno, više od decenije, živimo u režimu sankcija, tako da smo se poprilično dobro privikli na njih. Tako da nas takve vremenske odrednice poput pet ili deset godina uopšte ne plaše. Kao što vidite, usvajamo energične mere koje imaju rezultata, što nam omogućava da nastavimo da se razvijamo i u takvim uslovima, i da vidimo šta će još izmisliti naši protivnici sa Zapada", pojasnio je Peskov. 

image