Rusija

Rusija obara rekord u izvozu nafte Brazilu

Nabavka za oktobar od rekordnih 133 miliona dolara je i po obimu i po vrednosti bila najveća još od 1997. godine, a u pogledu troškova prethodni maksimum je bio u junu 2010. godine
Rusija obara rekord u izvozu nafte BraziluGetty © Photo by David McNew

Rusija je u oktobru izvezla u Brazil rekordnu seriju sirove nafte – čak 207 hiljada tona u vrednosti od 133 miliona dolara, i time krajem meseca postala jedan od tri najveća dobavljača u ovoj zemlji, navodi ruska agencija "RIA Novosti" koja je analizirala podatke statističke službe ove latinoameričke zemlje.

Početkom jeseni, posle dvogodišnje pauze, Brazil je nastavio kupovinu nafte iz Rusije, a u oktobru je obim uvoza porastao dva i po puta - na 207,4 hiljade tona, ili približno 1,5 miliona barela. Cena pošiljke je takođe naglo porasla – preko dva puta, na 133,25 miliona dolara.

Nabavka za oktobar je i po obimu i po vrednosti bila najveća još od 1997. godine, premda raniji statistički podaci nisu javno dostupni. Pre toga je Brazil kupio rekordnu količinu nafte u maju 2002. od 139,8 hiljada tona (miliona barela), a u pogledu troškova prethodni maksimum je bio u junu 2010. godine na 86,2 miliona dolara.

Rusija je od prošlog meseca postala treći po veličini dobavljač nafte u Brazilu. Ispred su samo SAD (346 miliona dolara) i susedna Gvajana (187 miliona dolara). U prvih pet su i Alžir (112 miliona dolara) i Saudijska Arabija (98 miliona dolara).

image