Rusija

Direktor "Srbijagasa": Rusija u Ukrajini započela proces dedolarizacije energetike

Moskva je s početkom SVO započela ubrzanu dekolonizaciju, borbu za slobodu i pravedniji svet u kome će biti više slobode, stvaraće se novi međunarodni odnosi, navodi Dušan Bajatović
Direktor "Srbijagasa": Rusija u Ukrajini započela proces dedolarizacije energetike© FOTO TANJUG/ Srbijagas/ Miloš Gagić/ bg

Specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini pokrenut je proces dedolarizacije energetike i deamerikanizacije, kaže generalni direktor kompanije "Srbijagas" Dušan Bajatović.

"Uloga Rusije je ogromna. Dedolarizacija, deamerikanizacija i dekolonizacija je počela kada je počeo nametnuti sukob u Ukrajini. Izgledalo je kao regionalni sukob, ali u suštini to je borba između Rusije i Kolektivnog zapada, Rusije i NATO-a, a ako malo bolje pogledamo – Istoka i Zapada, sukob većinskih država i naroda sveta sa kolonijalnim Zapadom“, objašnjava Bajatović.

Pogrešne su tvrdnje Zapada da je ceo svet navodno uveo sankcije Rusiji, dodaje i objašnjava da je ograničenja uveo samo Kolektivni zapad, dok 80 odsto čovečanstva nije uvelo nikakve sankcije i neće ih uvesti.

"Rusija je kroz sukob u Ukrajini obezbedila ubrzanu dekolonizaciju, borbu za slobodu i pravedniji svet u kome će biti više slobode, stvaraće se novi međunarodni odnosi", ističe direktor "Srbijagasa".

Evropa je izgubila prednost jeftinog ruskog gasa i ide ka deindustrijalizaciji, ocenio je Bajatović.

"Energetska kriza je stavljena pod kontrolu, ali cene se neće vratiti na pređašnje nivoe. Evropa je američki vazal, kompanije iz Evrope se sele u SAD ili Kinu“, navodi on i dodaje da će se proizvodnja u SAD snabdevati američkim, a u Kini – ruskim gasom.

"Deindustrijalizacija Evrope se dešava, to je veliki problem. Prednost Nemačke i nekih drugih ekonomija se zasnivala na jeftinom ruskom gasu i drugim sirovinama. To više ne postoji. Ne na zahtev Rusije, već zbog političkih odluka EU", navodi Bajatović.

image