Rusija

Lavrov u Maroku: Spoljne sile koriste sukob u Gazi za rat na Bliskom istoku

Neki spoljni igrači žele da sledeću eskalaciju palestinsko-izraelskog sukoba iskoriste za sopstvene interese, upozorava šef ruske diplomatije na Rusko-arapskom forumu za saradnju
Lavrov u Maroku: Spoljne sile koriste sukob u Gazi za rat na Bliskom istoku© Григорий Сысоев / РИА Новости

Neki spoljni igrači planiraju da izazovu veliki rat na Bliskom istoku koristeći sukob u Pojasu Gaze, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na plenarnom sastanku Rusko-arapskog foruma za saradnju u Maroku.

"Postalo je očigledno da neke spoljne sile žele da sledeću eskalaciju palestinsko-izraelskog sukoba iskoriste za sopstvene interese – da zapale vatru regionalnog sukoba za razvoj brojnih prošlih avantura Sjedinjenih Država i njihovih saveznika koje su se dogodile na Bliskom istoku u poslednjih 20 godina", kazao je Lavrov.

On je dodao da je rezultat svega toga podrivanje državnosti, stotine hiljada žrtava, ogromni tokovi izbeglica i pogoršanje socio-ekonomskih problema.

Šef ruske diplomatije je dodao da Rusija smatra da je glavni prioritet u Pojasu Gaze okončanje krvoprolića i rešavanje humanitarnih problema. 

"Naš sastanak se odvija u uslovima neviđenog pogoršanja situacije na Bliskom Istoku, u uslovima uporne turbulencije u svetu. Složena priroda novih izazova i pretnji čini sve potrebnijim zauzimanje kolektivnog pristupa rešavanju problema kako bi se ojačao mir i bezbednost u regionu i obezbedio njegov održivi razvoj", ukazao je.

Nakon terorističkog napada 7. oktobra, koji smo kategorički osudili, situacija u zoni palestinsko-izraelskog sukoba se naglo pogoršala.

"Nasilje koje vidimo svaki dan je poprimilo katastrofalne razmere. Broj poginulih i na desetine hiljada ranjenih su uglavnom civili u Pojasu Gaze, pre svega žene i deca", dodao je.

Lavrov je naveo da Rusija u saradnji sa partnerima, pre svega arapskim, nastavlja da ulaže napore u interesu dugoročne stabilizacije situacije i prebacivanja rešavanja palestinsko-izraelskog sukoba na politički i diplomatski plan.

Marokanski ministar spoljnih poslova Naser Burita izjavio je da je Maroko zainteresovan za zbližavanje sa Rusijom u oblasti politike i ekonomije u cilju mirnog rešavanja problema u regionu. 

"Maroko smatra da je Forum u Marakešu nastavak njegovih odnosa sa Rusijom, koje karakteriše strateško partnerstvo. Nakon posete kralja Muhameda Šestog Rusiji 2002. i 2016. godine, naši odnosi su doživeli kvantni skok, što je stvorilo novu osnovu za naše bilateralne odnose", naglasio je.

image