Rusija

Rjabkov i predstavnici BRIKS-a: Rusija ne planira da raspoređuje nuklearno oružje u drugim državama

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova održava konferenciju povodom prvog sastanka predstavnika država BRIKS-a tokom ruskog predsedavanja koje je počelo ove godine
Rjabkov i predstavnici BRIKS-a: Rusija ne planira da raspoređuje nuklearno oružje u drugim državamawww.globallookpress.com © MFA Russia

Rusija nema u planu da razmesti nuklearno oružje na teritoriji drugih zemalja, poručio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov na konferenciji povodom prvog sastanka predstavnika država BRIKS-a tokom ruskog predsedavanja koje je počelo ove godine.

Rusko taktičkog nuklearno oružje koje se nalazi u Belorusiji raspoređeno je kao protivteža sve agresivnijih akcija NATO-a na čelu sa SAD koji su sebi zadale cilj da nanesu strateški poraz Rusiji, kao i sve češćoj praksi zajedničkih "nuklearnih misija" Alijanse, dodao je.

Međutim, razlika između Rusije i NATO je ogromna, naglasio je.

Rusija je krajnje odgovorna, redovno organizuje događaje u okviru Savezne države, dok NATO "zavodi" one zemlje koje de fakto nemaju nuklearno oružje u kontekstu Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, a tu praksu prenose i u Azijsko-pacifički region.

Rusija je preuzela predsedavanje BRIKS-om 1. januara, a asocijacija je ove godine postala jača za još nekoliko novih članica. Danas BRIKS čine Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika, Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Etiopija, dok je u isto vreme više od deset zemalja zainteresovano za priključivanje.

"Ne znam ni jedno drugo međunarodnu organizaciju ili savez koji je odjednom postao duplo veći", rekao je i dodao da još 30-ak zemalja želi da se pridruži BRIKS-u.

Predstavnici zemalja članica imali su deset radnih sastanaka gde su ruski predstavnici ministarstva i akademskih krugova u okviru brifinga ukazali na ključne pravce u predstojećoj saradnji i inicijative ruske strane u toku njenog predsedavanja, ukazao je Rjabkov.

"Cenimo što su naši partneri podržali naše ideje i spremni su da energično rade na ostvarenju zajedničkih ciljeva", istakao je.

Kako je rekao, bila je povedena energična diskusija o mnogim temama – politika, biznis, ekonomija, finansije, humanitarna pitanja, trgovina, investicije, transport, logistika, tehnika, inovacije. U planu je jačanje saradnje u obrazovanju, medicini, sportu, dodao je.

image