Rusija

Ukrajinska vojska tokom ofanzive izgubila više teritorije nego što je osvojila

Kako se navodi na ukrajinskom portalu, kada se sumiraju rezultati iz prošle godine može se zaključiti da je ukrajinska vojska izgubila više teritorije nego što je uspela da zauzme
Ukrajinska vojska tokom ofanzive izgubila više teritorije nego što je osvojilaGetty © Chris McGrath

Ruska vojska koja je veći deo protekle godine provela u defanzivi, oslobodila je više teritorije nego što su ukrajinske snage, koje su tokom leta i jeseni izvele dugo najavljivanu, a kako se kasnije ispostavilo neuspešnu ofanzivu, zauzele.

Da su ruske jedinice oslobodile više teritorije, priznao je i ukrajinski portal "Dip stejt", koji se od početka SVO bavi analizom sukoba i putem interaktivne mape prati njegov tok iz dana u dan.

Kako se navodi na ukrajinskom portalu, kada se sumiraju rezultati iz prošle godine može se zaključiti da je ukrajinska vojska izgubila više teritorije nego što je uspela da zauzme. Prema njihovim proračunima, ukrajinske trupe su u 2023. godine zauzele 317 kvadratnih kilometara, dok su sa druge strane ruske jedinice oslobodile 574 kvadratna kilometra teritorije.

"Dip stejt" prenosi da su tokom "ukrajinskog napredovanja duž cele linije fronta", ruske snage sprovodile aktivnu odbranu i na taj način "zauzimale dodatnu teritoriju".

Ukrajinski portal navodi i da su najveći teritorijalni gubici njihovih snaga u 2023. godini zabeleženi u bitkama za Soledar i Artjomovsk. Pored toga, ruska vojska oslobodila je veliki deo teritorija uz reku Žerebjec, okolini Avdejevke, prilikom oslobađanja Marjinke, kao i u manjim ofanzivama na Kupjanskom pravcu.

Sa druge strane, ukrajinske snage su najveće napredovanje ostvarile na južnodonjeckom pravcu i kod Robotina, u Zaporoškoj oblasti.

Iako za sada ne postoje podaci za ovu godinu, poznato je da su gotovo svi prošlogodišnji teritorijalni dobici ukrajinske strane poništeni, jer ruska vojska napreduje na svim delovima fronta, a naročito kod Avdejevke, Artjomovska i duž granice Luganske i Harkovske oblasti.

image