Rusija

Kremlj otkrio kako je došlo do intervjua: Karlson tražio Putina, pregledali smo njegove materijale

Nakon što smo izanalizirali njegov rad i publiku, odlučili smo da bi zaista trebalo predložiti Putinu da odradi intervju sa Karlsonom, poručuje Kremlj
Kremlj otkrio kako je došlo do intervjua: Karlson tražio Putina, pregledali smo njegove materijalewww.globallookpress.com © IMAGO/Gavriil Grigorov/Kremlin

Američki novinar Taker Karlson je sâm predložio da intervjuiše predsednika Rusije Vladimira Putina, sa čime se ruski lider dosta brzo složio, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Dobro smo pregledali njegove materijale, videli ko mu je publika i koliko uravnoteženo pokriva ove ili one teme. I došli smo do zaključka da zaista treba da preporučimo predsedniku da da takav intervju. Brzo je na njega pristao", rekao je Peskov.

Peskov je otkrio da je Karlson znao da će se strasti uzburkati kada se pročuje da se sprema intervju, ali, dodaje, to je sve dodalo i na popularnosti samog Karlsona.

"Ni sada mu, koliko ja shvatam, nije lako. S druge strane, pošto je toliko pametan čovek, mislim da je predvideo da će se strasti ovoliko zahuktati".

Govoreći o trenucima koji su prethodili intervjuu, on je, ipak, priznao da su se u Kremlju pribojavali da bi na Zapadu mogli da započnu hajku na Karlsona, budući da se on spremao da intervjuiše predsednika Rusije i da Zapad, kako je rekao, "postaje sve više nepredvidiv".

"S obzirom na to da se na Zapadu ne gnušaju apsolutno ni od čega, postojao je, naravno, izvesni strah da će i pre početka intervjua ovaj jadni Karlson na neki način biti progonjen", prokomentarisao je Peskov. 

Portparol Kremlja je, takođe, istakao da je bilo veoma važno da se američkoj javnosti predstave istorijske činjenice, budući da većina Amerikanaca slabo poznaje istorijske prilike van SAD. Ove informacije će, kako je rekao, najverovatnije biti malo teže shvaćene, ali, dodaje, važno je da je običan narod SAD imao priliku da čuje stav Putina.

To je bio glavni zadatak intervjua - da se čuje stav Putina, budući da je to upravo ono što Vlada SAD ne želi da omogući svojim građanima. Taj zadatak je ispunjen, jer vidimo da prvi podaci o broju pregleda ukazuju da rejting Putinovog intervjua prevazilazi rejting najvećih svetskih medija, i to znatno, zaključio je portparol Kremlja.

Putin, kako je pojasnio, poseduje veliko znanje istorije i svoje mišljenje o događajima formira na osnovu informacija iz prve ruke i arhivskih dokumenata kojima ima pristup. Njegov stav zasniva se na konkretnim znanjima, istakao je Peskov.

"Putin šalje jednu takvu poruku ne samo SAD, već i međunarodnoj javnosti, koju ne žele svi da čuju. Vidimo da zvanični predstavnici SAD, koji govore da je intervju bio nepotreban, i koji uporno preporučuju da se on ne gleda, ne žele da Putinov pravi pogled na svet postane dostupan običnim Amerikancima".

Iz Kremlja još poručuju da su zapadni mediji, nakon početka SVO, intenzivno tražili da urade intervju sa ruskim predsednikom, ali, kako kažu, to se nije desilo, pošto ovi mediji ne pokušavaju da javnosti predstave jedan izbalansiran pogled na stvari.

Karlson je, s druge strane, iskreno pokušao da shvati situaciju i svojim gledaocima je, takođe, to omogućio, dodao je Peskov.

Na komentare koji su stigli sa Zapada da on, pak, nije postavljao oštra pitanja, Peskov kaže da je i dobro da je tako bilo, budući da bi u suprotnom slučaju predsednik Rusije, takođe, odgovarao oštro, "što se mnogima ne bi svidelo".

Peskov je i danas podsetio da je dogovor o miru mogao biti postignut u martu, ali da se to nije desilo zbog insistiranja Anglosaksonaca. 

Ukrajina je tada mogla da postigne mir sa manjim gubicima, nego što bi to bio slučaj tokom novih mirovnih pregovora. Realnost je sada sasvim drugačija, i kijevski režim će morati to da prizna, ocenio je portparol Kremlja.

Ipak, kako je rekao, Moskva je, kao i pre, otvorena za pregovore i želi da se sukob reši mirnim putem, ali, ukoliko se to ne desi, onda će nastaviti sa SVO.

"Svaki put će kolektivnom Zapadu i Ukrajini biti sve teže i teže (da pronađu dostojanstven izlaz iz situacije)", o čemu je tokom intervjua govorio i Putin, napomenuo je Peskov. 

image