Rusija

Oslobođenje Avdejevke: Koji je strateški značaj "kapije Donjecka"

Važno je naglasiti, da je ukrajinska tvrđava u proteklih devet godina služila kao mesto iz kog se redovno granatirao centar Donjecka, a u ovim napadima stradalo je nekoliko hiljada civila
Oslobođenje Avdejevke: Koji je strateški značaj "kapije Donjecka"Getty © Brendan Hoffman

Jedinice ruske vojske u zoni Specijalne vojne operacije su 17. februara oslobodile Avdejevku, industrijski grad u blizini Donjecka. U pitanju je grad koji je važio za najutvrđenije mesto na ukrajinskom frontu, budući da je ukrajinska vojska od sredine 2014. godine gradila fortifikacije, bunkere podzemne i nadzemne, sisteme rovova i druge objekte, čime je od Avdejevke napravila pravu "neprobojnu" tvrđavu.

Ipak zahvaljujući hrabrosti, efikasnosti i iskustvu ruskih boraca, nakon četiri i po meseca aktivne bitke i oko mesec dana urbanih borbi Avdejevka je oslobođena, a ukrajinski militanti su se u rasulu povukli kako bi sačuvali živu glavu.

Važno je naglasiti, da je ukrajinska tvrđava u proteklih devet godina služila kao mesto iz kog se redovno granatirao centar Donjecka, a u ovim napadima stradalo je nekoliko hiljada civila.

Kako je u očima Zapada "mesto od velikog strateškog značaja" postalo drugi Bahmut 

Kada je sredinom oktobra bitka za Avdejevku ušla u aktivnu fazu, većina zapadnih medija, tink tenkova i istraživačkih organizacija označila je ovaj grad kao mesto od velikog strateškog značaja i "simbol otpora ruskoj agresiji", koje se mora braniti po svaku cenu. 

Bolje rečeno, ponavljao se narativ sa početka bitke za Bahmut, tj. Artjomovsk koji je, naravno dok je bio pod ukrajinskom kontrolom, takođe bio ključno čvorište i mesto za Kijevski režim.

Ipak kako je vreme odmicalo i kako su ruski borci ostvarili proboj najpre u južnom, a potom i u severnom delu, Avdejevka je od neprobojne tvrđave "ukrajinskih branitelja" i grada od strateškog značaja postala samo mali gradić od simboličkog značaja za Rusiju.

Potom su se, kao i u slučaju Artjomovska, kada je Avdejevka oslobođena pojavili izveštaji o "katastrofalnim gubicima ruskih napadača" i teza da se radi o "pirovoj pobedi Moskve", od koje Oružane snage RF neće moći da se oporave.

Tako je "nezavisni" američki tink tenk Institut za studije o ratu ocenio da Rusija više neće napredovati na frontu jer će "ruske snage biti degradirane zbog višemesečnih napada u Avdejevki, dok će novopridošle ukrajinske jedinice biti sposobne da drže nove linije odbrane zapadno od grada".

Da američki institut, inače poznat po plasiranju vešto zamaskirane proukrajinske propagande, i ovaj put nije bio u pravu pokazuju rezultati sa terena.

Naime, neposredno nakon oslobođenja grada, ruske jedinice na Donjeckom pravcu nisu prešle u defanzivu, već su nastavile sa ofanzivnim operacijama pa se borbe trenutno vode u Lastočkinu - selu zapadno od Avdejevke preko kog su se ukrajinski vojnici povlačili, a taktički uspesi zabeleženi su i na drugim delovima fronta.

Zbog čega je Avdejevka zapravo strateški važna?

Kao što je već pomenuto, ukrajinska vojska je ovaj relativno mali grad u DNR  gotovo čitavu deceniju koristila kao bazu za napade na centar i stambene četvrti Donjecka, najčešće upotrebom višecevnih raketnih lansera (uključujući i američki HIMARS) i samohodnih haubica.

Budući da je udaljenost od centralnog dela Donjecka svega 15 km, a od njegovih najsevernijih delova 10 km, ukrajinski militanti su nanosili veliku štetu civilnoj infrastrukturi, jer su ruska vojska i službe za hitne slučajeve imali veoma malo vremena da reaguju i upozore lokalno stanovništvo.

Oslobođenjem Avdejevke, učestalost ovih napada biće znatno umanjena, jer iako i dalje postoje manja mesta u blizini Donjecka pod ukrajinskom kontrolom, u njima nije moguće skoncentrisati toliku količinu ljudstva i artiljerijskih sredstava.

Drugi razlog zbog kog Avdejevka ima veliku važnost za čitav Donjecki pravac su obližnje komunikacije - putevi i pruge, koji se nalaze neposredno iza "kapije Donjecka" kako je pojedini mediji ispravno nazivaju.

Naime, na oko dva kilometra od jugoistočnog dela Avdejevke nalazi se raskrsnica na kojoj se ukrštaju dva puta: Donjeck-Gorlovka i Donjeck-Konstatinovka. Prvi će nakon neophodnih radova i obnove služiti kao ključna komunikacija za transport naoružanja, municije i druge opreme između dva grada, dok bi drugi u budućnosti mogao da posluži u operacijama za oslobađanje Konstatinovke, a kasnije i Kramatorska.

Dva kilometra istočno od drumske raskrsnice, nalazi se i železničko čvorište u gradu Jasinovataja, koje će se zbog smanjenja rizika od ukrajinskih udara, nakon popravke takođe koristiti u logističke svrhe.

Osim toga, nakon Avdejevke na ovom delu fronta nema većih gradova, niti približno dobro utvrđenih mesta što može olakšati napredovanje ruskih trupa, dok će ukrajinske snage biti prinuđene da grade novu liniju odbrane kako bi ih zaustavili.

Na kraju, Avdejevka je i dobar pokazatelj (ne)sposobnosti obeju strana. Sa jedne strane ruska vojska uspela je da za četiri i po meseca oslobodi industrijski grad, koji je u proteklih devet godina pretvoren u najutvrđenije mesto na svetu, dok je ukrajinska doživela katastrofalan poraz tokom pokušaja da probije "Surovikinovu liniju", izgrađenu za samo nešto više od pola godine.

Stoga se može zaključiti, da je nakon dve godine borbi i iskustava iz SVO ruska vojska bolje obučena i sposobnija za sprovođenje kako ofanzivnih, tako i defanzivnih operacija.

image