Rusija

Putin: Rusofili ne dozvoljavaju Zapadu da izoluje Rusiju

Potpuno su propale sve destruktivne linije zapadnih elita da izoluju Rusiju, čak i u globalnim prostorima informacija i kulture, poručio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov
Putin: Rusofili ne dozvoljavaju Zapadu da izoluje RusijuGetty © Sean Gallup / Staff

Rusofili sprečavaju Zapad da izoluje Rusiju, navodi se u poruci predsednika Rusije Vladimira Putina, koju je danas zvanično na drugom kongresu Međunarodnog pokreta rusofila u Moskvi pročitao šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. 

Putin je istakao da pokret rusofila pomaže da se razotkriju antiruski propagandistički mitovi i da se svetom proširi objektivna informacija. 

"Rusofilski pokret pomaže u širenju objektivnih i pouzdanih informacija o našoj zemlji u inostranstvu, razotkriva antiruske izmišljotine i propagandne mitove", poručio je ruski lider.

On je napomenuo da pokret, takođe, doprinosi očuvanju i jačanju dobre tradicije međusobnog poštovanja i prijateljstva, koji Ruse povezuju sa drugim narodima.

Istakao je i da je današnji forum okupio stotine delegata iz više od 130 zemalja sveta, sa svih kontinenata. 

"To pokazuje da se Međunarodni pokret rusofila samouvereno razvija i da jača, dobija nove pristalice", zaključio je Putin.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da zapadne elite nisu uspele u pokušaju da izoluju i ukinu sve što je u vezi sa Rusijom.

"Potpuno su propale sve destruktivne linije zapadnih elita da izoluju Rusiju, čak i u globalnim prostorima informacija i kulture, i uopšte, linije da ukinu sve što je na ovaj ili onaj način povezano sa Rusijom", kazao je Lavrov. 

Šef ruske diplomatije je takođe istakao da postoji veliki "tok dezinformacija", koji u velikoj meri proizvode mediji pod kontrolom kolektivnog Zapada.

Rusija u svetu

Prema rečima Lavrova, Rusija će nastaviti da se razvija kao prijateljska zemlja otvorena za sve, primenjujući "nezavisan, pragmatičan i miran" pristup spoljnoj politici. 

Isto tako, Lavrov je naglasio da Moskva deluje potpuno u skladu sa principima Povelje Ujedinjenih nacija, koje Zapad ignoriše, čak i one ključne, kao što su "poštovanje suverene ravnopravnosti država i nemešanje u njihove poslove".

Govoreći o položaju evroazijskih zemalja u svetu, ministar spoljnih poslova je istakao da predsedavanjem  BRIKS i ZND, Moskva nastoji da ojača princip pravde u međunarodnim poslovima. 

Osim toga, Lavrov je istakao produktivnu aktivnost Rusije u Evroazijskoj ekonomskoj uniji, Šangajskoj organizaciji za saradnju, G20, kao i u mnogim drugim multilateralnim formatima.

"Takođe želim da istaknem bliske veze koje razvijamo sa regionalnim integracionim udruženjima u većem delu sveta : azijskim, afričkim, latinoameričkim predstavnicima“, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova.

Kulturna saradnja

Šef ruske diplomatije se u svom govoru osvrnuo na pitanje kulturne saradnje Moskve i njenih saveznika, pa je tako istakao da u ruskoj istoriji postoje "večne istine" koje su promovisale ličnosti iz kulture poput Puškina, Dostojevskog i Tolstoja, a da sada ruski jezik nastavlja da se širi i jača u međunarodnoj zajednici. 

Kao primer je naveo stvaranje Međunarodne organizacije za ruski jezik u Kazahstanu.

"Uprkos neviđenoj politizaciji međunarodnog sportskog pokreta, ruski sport takođe sa sigurnošću gleda u budućnost", dodao je Lavrov, koji je istakao proslavu turnira "Igre budućnosti" u ruskom gradu Kazanju, u kojem učestvuje 161 tim iz 109 zemalja. 

Lavrov je podsetio da će ove godine biti održani i drugi događaji, kao što su "Igre BRIKS-a" i Svetske igre prijateljstva.

image