Rusija

Patrijarh Kiril: I danas nam je potrebno jedinstvo države i crkve

Dvoglavi orao sa ruske zastave je nasleđe iz Vizantije gde je predstavljao jedinstvo crkvenih i državnih vlasti, istakao je poglavar Ruske pravoslavne crkve
Patrijarh Kiril: I danas nam je potrebno jedinstvo države i crkvewww.globallookpress.com © MFA Russia

Dvoglavi orao koji se nalazi na ruskoj zastavi je nasleđe iz Vizantije gde je simbolizovao jedinstvo crkve i države, poručio je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, odgovarajući na pitanje pravoslavnog teologa iz Srbije Borka Topalovića u vezi sa dvoglavim orlom koji se nalazi na ruskoj zastavi i za kog neki smatraju da simbolizuje vezu Rusije sa Evropom i Azijom.

Govoreći na Svetskom omladinskom festivalu u Sočiju, patrijarh je dodao da ni danas nije protiv te simbolike.

"Vizantija je bila naslednica Rimskog carstva, a onda je postala pravoslavna imperija. Vizantija je imala patrijarha i sva njena kultura se formirala pod uticajem pravoslavlja. A simfoniju crkve i države predstavili su simbolično u vidu dvoglavog orla. Iznad glava oba orla nalazi se kruna u znak poštovanja značaja crkvene i svetske vlasti", objasnio je poglavar Ruske pravoslavne crkve.

Tom simbolikom su pokazali da u jedinstvu države i crkve i njihovom harmoničnom delovanju leži bezbednost, stabilnost i blagodat Vizantijske imperije, pojasnio je patrijarh Kiril.

"Nisam protiv te simbolike ni danas", dodao je on.

"Savremena kultura i filmovi vode ka uništenju porodice. Ukoliko svet postane celina u kojoj će živeti egoisti onda će doći do kraja civilizacije", rekao je patrijarh i dodao da egoizam ne podrazumeva ljubav i prijateljstvo.

Mladi ljudi bi trebalo da iskoriste svoju snagu da promene svet na bolje, a stariji da im pomognu u tome, poručio je.

Svet će ili biti multipolaran ili neće postojati, naglasio je patrijarh Kiril i dodao da svet neće biti održiv ako se njime bude upravljalo iz jendog centra.

"Stoga naši pozivi i napori da dođe do multipolarnog sveta i veće pravde ukazuju na našu želju da svet nastavi da postoji", objasnio je poglavar Ruske pravoslavne crkve i poručio omladini da je budućnost u njihovim rukama.

Za Rusiju su porodične vrednosti izuzetno važne, ali i one koje se tiču pravoslavne vere, naglasio je.

"U svetu je danas teška situacija. Hvala Bogu na tome što mnogi danas u Rusiji vide svetlo na kraju tunela", ukazao ej patrijarh.

Neophodno je da se osmisli sistem uzajamne podrške i solidarnosti, proučio je i dodao da je sloboda bez odgovornosti anarhija, a odgovornost bez slobode je ropstvo.

Zemlje u razvoju, među kojima je Afrika, teže ka bogatstvu iako se u isto vreme u razvijenim, bogatim zemljama dešava duhovna kriza, ocenio je patrijarh Kiril, odgovarajući na pitanje šta će biti sa ostalim svetom ako je čak i bogati Zapad u krizi.

"Budite pažljivi da ne izgubite jaku veru u Boga", poručio je patrijarh, odgovarajući na pitanje jednog od predstavnika afričkog kontinenta.

Da bi svet prevazišao krizu sa kojom se suočava, ne sme da zaboravi na "vertikalu", odnosno, ono što nas spaja sa Bogom, zaključio je patrijarh Kiril.

image