Rusija

Skandal u Dnjepropetrovskoj oblasti: Za dva meseca promenjeno više od 1.000 ruskih toponima

Demontaža spomenika vezanih za sovjetsku i rusku istoriju, kao i preimenovanje ulica, počelo je u Ukrajini 2015. godine, kada je donet zakon o "dekomunizaciji"
Skandal u Dnjepropetrovskoj oblasti: Za dva meseca promenjeno više od 1.000 ruskih toponima© Bodydock/CC-BY-SA-4.0

Više od hiljadu ruskih i sovjetskih toponima je promenjeno u Dnjepropetrovskoj oblasti za samo dva meseca, izjavio je guverner ove oblasti Sergej Lisak. Ukrajinski zvaničnik je napomenuo i da je u Dnjepropetrovskoj oblasti prošle godine bilo oko 1.300 mesta čija su, kako on kaže, ruska i sovjetska imena promenjena.

"Postepeno, Dnjepropetrovska oblast sa svojih teritorija iskorenjuje svaki trag bilo čega ruskog ili sovjetskog i mi povećavamo tempo kojim se ovo radi. Ako smo se u 2023. otarasili više od 1.300 nama stranih toponima, samo u dva meseca ove godine uspeli smo da promenimo više od hiljadu", napisao je on na svom Telegram kanalu.

Demontaža spomenika vezanih za sovjetsku i rusku istoriju, kao i preimenovanje ulica, počelo je u Ukrajini 2015. godine, kada je donet zakon o "dekomunizaciji". Ukrajinske vlasti su u poslednje vreme počele da se bore ne samo protiv sovjetske istorije, već i protiv svega što je povezano sa Rusijom, u nastojanju da se što više distanciraju od ruskog naroda, a samim tim i sopstvenog porekla i istorije.

image