Rusija

Duma priprema žalbu Bundestagu zbog učešća Nemačke u sukobu u Ukrajini

Poslanici ruske Dume nadaju se da će zdrav razum nemačkog naroda i parlamentaraca sprečiti katastrofu direktne oružane konfrontacije Ruske Federacije i Nemačke
Duma priprema žalbu Bundestagu zbog učešća Nemačke u sukobu u UkrajiniGetty © Anton Belitsky / Contributor

Državna duma izrađuje nacrt žalbe Bundestagu zbog učešća Nemačke u zločinima kijevskog režima, potvrdio je predsednik komiteta državne Dume za međunarodne poslove i lider Liberalno-demokratske partije Rusije Leonid Slucki.

U pitanju je nacrt žalbe Bundestagu zbog direktnog učešća Nemačke u zločinima kijevskog režima protiv civila i štete nanesenoj civilnoj infrastrukturi na teritoriji Rusije, pojasnio je Slucki.

Poslanici Državne dume pozivaju na "objektivnu istragu o učešću vojnika Bundesvera u sukobu na teritoriji Ukrajine" i izražavaju nadu da će zdrav razum nemačkog naroda i parlamentaraca sprečiti katastrofu direktne oružane konfrontacije Ruske Federacije i Nemačke, precizirao je ruski zvaničnik.

Predloženo je da nacrt žalbe dođe na razmatranje Državne dume 12. marta.

Naime, neposredno nakon što je kancelar Olaf Šolc izjavio da neće slati rakete dugog dometa "taurus" Ukrajini zato što bi to podrazumevalo nemačke vojnike na ukrajinskom tlu, na snimku koji je u javnost iznela glavna urednica RT i medijske grupe "Rasija sevodnja" Margarita Simonjan, čuje se kako nemački visoki oficiri razrađuju napad na Krimski most.

"Berlin ima obavezu da odgovori na pitanja. Reakcija Nemačke je ista kao i uvek. Ne žele da snose odgovornost, već žele da izbegnu pitanja i diskusiju", navela je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ministarstvo odbrane Nemačke potvrdilo je televizijskom kanalu "ARD" da je razgovor nemačkih oficira bio prisluškivan i da je snimak autentičan.

image