Rusija

Kako se život vratio na Krim: Deset godina napretka sa Rusijom

Pokušaji da se izražavanje volje naroda kvalifikuje kao nezakonito i da se Rusija prikaže kao "okupator" su međunarodno-pravno neodrživi, ukazuje rusko Ministarstvo spoljnih poslova

Dana 18. marta 2014. godine potpisan je Sporazum o prijemu Republike Krim u sastav Ruske Federacije – pravedna i dugo očekivana odluka, kako za stanovnike Krima, tako i za sve građane Ruske Federacije, podsetila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. 

"Pitanje Krima je rešeno. Naš stav nije predmet revizije ili diskusije", poručili su iz ruskog Ministarstva i ukazali da su pokušaji da se izražavanje volje naroda kvalifikuje kao nezakonito i da se Rusija prikaže kao "okupator" su međunarodno-pravno neodrživi.

Posle ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom, situacija na poluostrvu se dosledno popravlja, navodi se u saopštenju.

"Saobraćajna i inženjerska infrastruktura je radikalno rekonstruisana. Krimski most je otvoren 2018. godine. Izgrađen je novi aerodrom 'Ajvazovski' i moderan auto-put 'Tavrida'. Puštene u rad Balaklavska, Tavričeska, Sakskaja termoelektrana. U toku je izgradnja gasovoda. Aktivno se grade stanovi i objekti od društvenog značaja, uključujući i sportske. Poljoprivreda je oživela, vinarstvo se aktivno razvija, a pozicija odmarališta i turizma je ozbiljno ojačala", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

"Krimski most je najduži most u Evropi – simbol ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom. Međunarodni aerodrom 'Simferopolj' je jedan od najkomfornijih, dobro opremljenih i modernih u Rusiji. Auto-put Tavrida povezuje gradove od Kerča do Sevastopolja", precizirali su u ruskom Ministarstvu.  

Sa početkom Specijalne vojne operacije ukinuta je vodena blokada – sada voda Dnjepra slobodno teče na poluostrvo i omogućava višestruko povećanje površine navodnjavanog zemljišta, dodaju se u saopštenju.

Za ovih deset godina mnogo je prevaziđeno i rešeni su problemi koji su se gomilali od raspada SSSR-a, navodi se u saopštenju i poručuje da "zajedničkim radom možemo postići još veće rezultate".

image
VV inauguration
banner