Rusija

Ruski MiG-31 naterao američke bombardere u beg

Kako se ruski lovac približavao, američki strateški bombarderi su prilagodili kurs leta, udaljavajući se, a zatim su napravili zaokret od državne granice Ruske Federacije, dodaju iz Ministarstva odbrane
Ruski MiG-31 naterao američke bombardere u begwww.globallookpress.com © MOD Russia

Par bombardera B-1B Ratnog vazduhoplovstva SAD približio se ruskom vazdušnom prostoru iznad Barencovog mora, zbog čega je jedan supersonični lovac-presretač MiG-31 VKS poleteo i sprečio američke avione u pokušaju da naruše vazdušni prostor RF, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

"24. marta ruska sistemi za nadzor i kontrolu vazdušnog prostora nad Barencovim morem otkrili su grupni vazdušni cilj koji se približava državnoj granici Ruske Federacije. Da bi se identifikovao vazdušni cilj i sprečilo narušavanje državne granice Ruske Federacije, lovac MiG-31 iz sastava dežurnih snaga podignut je u vazduh. Posada ruskog lovca-presretača identifikovala je vazdušni cilj kao par strateških bombardera B-1B američkog vazduhoplovstva", napisano je u saopštenju.

Kako se ruski lovac približavao, američki strateški bombarderi su prilagodili kurs leta, udaljavajući se, a zatim su napravili zaokret od državne granice Ruske Federacije, dodaju iz Ministarstva odbrane.

"Ruski avion se bezbedno vratio na matični aerodrom, nije dozvoljeno kršenje državne granice Ruske Federacije. Let ruskog lovca je izveden u skladu sa međunarodnim pravilima za korišćenje vazdušnog prostora iznad neutralnih voda, uz poštovanje mera bezbednosti", navodi se u saopštenju.

image
VV inauguration
banner