Rusija

Rusija: Zapad se plaši da priča o bombardovanju Jugoslavije, agresor je agresor i posle 25 godina

Razlog za strah zapadnih zemalja od javne rasprave o ovom pitanju je opravdan, jer nijedna članica NATO-a nije odgovarala za bombardovanje civila osiromašenim uranijumom, poručio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN
Rusija: Zapad se plaši da priča o bombardovanju Jugoslavije, agresor je agresor i posle 25 godina© FOTO TANJUG/ TANJUG VIDEO/ bs

"Cirkus" koji su u Savetu bezbednosti UN organizovale zapadni predstavnici povodom sastanka koji je Rusija zatražila a tiče se 25. godišnjice NATO agresije na Jugoslaviju govori o tome koliko strahuju od javne rasprave o ovom pitanju, ukazao je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

"Imaju razloga da se plaše, s obzirom na to da niko od članica Alijanse za to nikada nije odgovarao! Zato i pokušavaju da ovo pitanje kategorišu kao 'davnu istoriju'. Kakva sitnica – 78 dana bombardovanja civilnog stanovništva i vekovima zagađeno tlo osiromašenim uranijumom! Bitno je da to nije anglosaksonsko stanovništvo i zemlja", napisao je Poljanski na Telegramu.

Agresor je agresor i posle 25 godina, poručio je.

Prema njegovim rečima, zapadne delegacije imale su zadatak da po svaku cenu spreče javnu raspravu o ovim krajnje neprijatnim pitanjima za članice NATO, a Francuska je imala "sramni" zadatak da se pravi zbunjena.

"Francuska delegacije je čas govorila da je tema nerelevantna, čas da je bolje govoriti o tome u neformalno, čas da njih niko nije pitao da li je ta sednica uopšte potrebna", nabrojao je Poljanski.

Svedok ovog "neuglednog prizora" bio je i vršilac dužnosti predsednika Vlade Srbije, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je doleteo iz Beograda specijalno da učestvuje na ovom skupu, podsetio je ruski diplomata.

Nažalost, zbog manipulacije japanskog predsedništva i pasivnosti nestalnih članova Saveta bezbednosti koji su bili uzdržani, dnevni red nije usaglašen i sastanak nije održan.

"Bez obzira na ishod glasanja, glavni rezultat je to što je svet video koliko su zapadne delegacije male i kako drhte kada se podsete na istinu o tome šta su radili pre 25 godina. I to nam je najbolji podsticaj da ova tema bude u fokusu Saveta, hteli oni to ili ne", zaključio je Poljanski.

image