Rusija

Uhapšena osma osoba koja je učestvovala u terorističkom napadu u Moskvi

Ališer Kasimov poreklom iz Kirgistana je prva osoba kojoj je porodica došla na ročište - majka, brat i stric
Uhapšena osma osoba koja je učestvovala u terorističkom napadu u Moskvi© Basmanny District Court press service via AP

U Basmanski sud u Moskvi privedena je osma osoba uključena u teroristički napad u "Krokus siti holu" u blizini Moskve, javio je izveštač "RIA Novosti" iz sudnice.

Na pitanje da li razume optužbu, optuženi Ališer Kasimov je naveo da je stan jednostavno izdao preko interneta. Prema njegovim rečima, nije znao da skriva buduće teroriste. 

Kasimov je ruski državljanin, rodom iz Kirgizije. On je samostalni preduzetnik i vodi restoran u kom i radi. Živi u blizini Krasnogorska u selu Putilkovo. Ima srednje obrazovanje i troje dece.

On je prva osoba kojoj je porodica došla na ročište - majka, brat i stric. Kako prenose "RIA Novosti", Kasimova majka je plakala kada su njenog sina odveli u salu. 

"Sud je primio zahtev od istražnog organa za određivanje preventivne mere pritvora za Kasimova Ališera Hatamoviva", saopštila je ranije pres služba, prenosi "Interfaks".

Basmanski sud je od nedelje odredio pritvor za sedam optuženih u slučaju terorističkog napada na "Krokus", među kojima su četvoricu za koje je utvrđeno da su direktni izvršioci napada i za tri osobe koje su izvršiocima, prema navodima istražitelja, pomagale u pripremi zločina - obezbedile im stan, auto i novac.

Šef Istražnog komiteta Rusije Aleksandar Bastrikin izjavio je juče da su osumnjičeni priznali krivicu i svedočili o okolnostima zločina, ali i o njegovim naručiocima.

Direktor ruskog FSB-a Aleksandar Bortnikov obavestio je 23. marta ruskog predsednika Vladimira Putina da je u vezi sa napadom privedeno 11 osoba, uključujući četvoricu osumnjičenih da su direktno umešani u teroristički napad.

U terorističkom napadu 22. marta u koncertnoj dvorani "Krokus siti hol" poginulo je 139 ljudi, a oko 150 je povređeno.

image