Rusija

Ruski obaveštajci sprečili teroristički napad, napadač mrtav

Saučesnik organizacije koja se u Rusiji vodi kao teroristička je planirao da aktivira eksplozivnu napravu u zgradi gde se nalazi centar volonterske organizacije u Samarskoj oblasti koja tu prima humanitarnu pomoć

Federalna služba bezbednosti Rusije je u Samarskoj oblasti sprečila teroristički napad koji je planirao saradnik Ruskog dobrovoljačkog korpusa po nalogu ukrajinskih specijalnih službi, saopštio je FSB.

Muškarac je planirao da detonira improvizovanu eksplozivnu napravu u zgradi u kojoj se nalazi centar jedne volonterske organizacije koja tu prima humanitarnu pomoć.

Prilikom njegovog hapšenja eksplodirala je improvizovana bomba i usmrtila ga, potvrdili su u FSB-u i dodali da pripadnici obezbeđenja i civili nisu povređeni, saopštavaju iz resora.

"Državljanin Rusije, rođen 1994. godine, je od 2022. do 2024. godine javno diskreditovao rusku vojsku. U septembru 2023. godine regrutovala ga je ukrajinska specijalna služba posredstvom jednog od aktivista Ruskog dobrovoljačkog korpusa – Aleksandra Kudaševa, rođenog 1982. godine. On je tada pristao da organizuje i izvrši sabotažu u Rusiji", navodi se u saopštenju.

Na adresi prebivališta osobe je pronađena laboratorija u kojoj je napravio bombu, komponente za nju i jedna improvizovana eksplozivna naprava spremna za upotrebu. Na njegovom telefonu pronađena je prepiska sa vođom terorista i materijali koji potvrđuju umešanost predstavnika Ruskog dobrovoljačkog korpusa u terorističke aktivnosti kojim koordinišu ukrajinske specijalne službe.

Ruski dobrovoljački korupus je u Rusiji proglašen za terorističku organizaciju i protiv njega je otvorena istraga zasnovana na elementima zločina predviđenih Krivičnim zakonom Ruske Federacije.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner