Rusija

Rusija ne odustaje: Sutra sednica SB UN o NATO agresiji

Ako mislite da ruska diplomatija u UN tako lako odustaje, onda grešite. To nije naš stil, poručio je prvi zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski
Rusija ne odustaje: Sutra sednica SB UN o NATO agresijiGetty © Lev Radin/Pacific Press/LightRocket

Stalna misija Ruske Federacije ponovo je zatražila sastanak Saveta bezbednosti UN o agresiji NATO na Jugoslaviju, koji će biti održan 28. marta, izjavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski.

"Ako mislite da ruska diplomatija u UN tako lako odustaje, onda grešite. To nije naš stil. Ponovo smo tražili sastanak Saveta bezbednosti UN o agresiji NATO na Jugoslaviju. I posle žestokog otpora naših protivnika, postigli smo da je Japan kao predsedavajući konačno zakazao sednicu za 28. mart u 15 časova po njujorškom vremenu (22:00 po moskovskom vremenu)", napisao je Poljanski na Telegramu.

Istakao je da Moskva ne gaji iluzije i da će zapadnjaci ponovo glasanjem osporiti "održavanje skupa i proceduralno varati".

"Oni mogu u potpunosti da računaju na devet glasova potrebnih u takvim slučajevima na račun delegacija koje se plaše da im prigovore. Nažalost, sada je objektivna situacija u Savetu bezbednosti: NATO i EU imaju koncept 'blokovske discipline', njihove članice dobijaju identična uputstva i glasaju na isti način (pod pretnjom izbacivanja iz čopora). Po definiciji, ovde nije moguće 'civilizovano lobiranje', kako neki  sugerišu", dodao je ruski diplomata.

Poljanski je prethodno izjavio da je Rusija zatražila sazivanje sednice Saveta bezbednosti UN o agresiji NATO na Jugoslaviju i čeka odgovor predsedavajućeg Saveta bezbednosti.

"Rusija je 25. marta u zvaničnom pismu zatražila od japanske misije, koja predsedava, da u bliskoj budućnosti sazove sednicu Saveta bezbednosti UN povodom 25. godišnjice agresije NATO na Jugoslaviju. Očekujemo zvaničan odgovor", rekao je on.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ranije je poručilo da je Moskva ogorčena  nekorektnim i neprofesionalnim ponašanjem Francuske, koja je 25. marta, zajedno sa zapadnim saveznicima, sabotirala održavanje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećenoj 25. godišnjici NATO agresije na SR Jugoslaviju.

image